Varen? s D?mou.cz

Domácí pekárny - nový web o domácím pečení chleba

Varen? s D?mou
Varen? s D?mou.cz

Recepty
Nové recepty
Nejoblíbenější
Vyhledávání

Vlolit recept

Predkrmy teplé
Predkrmy stud.
Polévky
Moučníky
Sladká jídla
Masitá jídla
Bezmasá jídla
Ryby
Saláty
Přílohy
Těstoviny
Luštěniny
Zavařeniny
Marmelády
Nápoje
Vánoce
Dělená strava
Domácí pečivo
Bezlepkové recepty
Ruzné


Domácí rýžové víno

Autor: Maja
   Hodnocení: 30%      

Suroviny:
1/ kg proprané rýže
150 g cukru
3,5 l vody
2 špetky tymiánu, zázvoru, pelyňku, muškátového květu
jeden celý muškátový oříšek
1 citrón
80 g droždí

Postup:
Přebranou a propláchnutou rýži dáme do čisté pětilitrové sklenice. Vodu svaříme s cukrem, necháme vychladnout a přilijeme k rýži. Přidáme koření, citrón nakrájený i s kůrou a kvásek z droždí.
Necháme 6 týdnů kvasit a 1 týden uležet. Potom už na zdravíčko!
Pozor, mělo by se pít chlazené, anebo když má 37 °C. Velmi dobré na vaření čínských specialit.

Názory čtenářek

Franta 1.11. 20:58  

chci dělat to víno ,ale mnoho z vás tu píše co je špatně tak co je podle vás ideální recept napište prosím.

Čačo 8.5. 15:21  

heheeh len nechápem načo tam je tá ryža,škrob predsa bez amylázy neskvasí ,takže v podstate kvasíte len ten cukor. pokial nepoužijete koji ryžu/čiže plesnivú/,tak vyhadzujete ryžu len tak kvôli názvu :-D

sempaj 24.4. 0:07  

Je to asi moc sladké.

? 14.6. 10:01  

jak se voda svařije s cukrem ?

milan 27.2. 20:10  

jo

pavol 11.12. 8:59  


nerobili sme ho lebo prevarenú ryzu sme dali divokím
sliepkam

malakolog 16.8. 19:13  

Na 1/2 kg rýže je potřeba 1 kg cukru.To droždí není na závadu.

Magda 24.5. 14:33  

150 g cukru na 3,5 l vody! Ha Ha!
Pekárenské droždí! Patláme, patláme prasečiny. Lidi, když už něco děláte, tak to dělejte pořádně. Nepřeberné množství druhů pravých vinných kvasinek si za pakatel můžete objednat a koupit v některém z vinařských obchodů na internetu. ... nějaká patla Maja neví co dělá, neví co píše a ani si neuvědomuje, že veřejně psát tenhle její čuňácký recept vypovídá něco o jejím intelektu :-)

Jaryn 13.1. 9:29  

Tož, není to vínečko špatné... včera jsem vychrup tři litránky a byl jsem jak brok!!!! Dnes mě pořádně bolí škeble ale jinak doporučuji....

ff 9.11. 19:34  

Pro chytrolíny, kvasinky nevykvasí víc jak 12-13% alkoholu. Potom je pro ne mnozství alkoholu toxicke a kvasinky umírají=).

mike 10.8. 0:37  

cim vic cukru tim vic alkoholu neni take uplne spravne tvrzeni :-D By se pak nemuseli delat palenky :-D

Jija 2.3. 0:49  

Dle mého názoru je v receptu překlep, místo 150 g má být 1.5 kg. Jinak přesně tento recept jsme už někdy před 40ti lety vyráběli všichni z rodiny a trumfovali jsme se, kdo bude mít víno lepší. Dávali jsme pelyněk brotan, víno dostalo příchuť italských vermutů a navíc trochu mleté skořice. Experimentovali jsme i s přídavkem rozinek a jiného sušeného ovoce, zeleného ořechu, vanilky a pod. Měla jsem naloženo permanentně několik 5ti litrových flašek od okurek povázaných celofánem a propíchaných. Škoda, že už žádnou nemám. Měla bych cukání se do toho zase pustit. Dnes bych asi vyzkoušela místo droždí spíš ty kvasinky, protože ta drožďová chuť tam byla. Byl to alkohol mého mládí, kocovina strašná, do jídel chutná přísada, a čím starší, tím chutnější, ale k tomu u nás došlo jen vyjímečně.

senzi 24.1. 18:59  

mno zkusím to nejak vyrobit a uvidím doufám že se z toho neposeru

Jelen 11.11. 10:16  

Tak sem z toho jelen

Rudolf 11.9. 14:21  

Jo a ještě jedno - po 6ti týdnech se stahuje z kalů - ten sajrajt necháte na dně a po dalších 6ti týdnech ještě jednou. Nebude to kalné a nebude to perlivé, což podle zde uvedeného receptu je jistota - je to nesmysl někoho, kdo to nikdy nedělal, takže varuju!!!!

Rudolf 11.9. 14:19  

Tenhle předpis není moc dobrý, zvlášť to koření! Dává se na 5ti litrový demižonek 0,5 kg proprané rýže, 1,25 kg cukru, 0,5 lusku vanilky a 2 celé oloupané citróny nebo 1 grep. Cukr se svaří s vodou a sbírá se vzniklá pěna! Kvasinky se musí nejprve nasadit do moštu nebo džusu do otevřené lahvičky - uzavřít vatou. Teprve až se objeví drobné bublinky (cca 3 dny) můžete použít, ale pozor !do vychladlého!

blade7445 10.8. 21:43  

Jo už kvasí ..

Ja dal 1 kg cukru, 1 kg ryze a 3 litry vody :)
a nějaké kořeníčko.. :P už teď mám chuť, přiznávám :D

Madly 3.7. 20:37  

Jen malá připomínka.. Je to opravdu rýžové víno, né Arak jak psala Harpie. Arak je napoj který se několikrát destiluje,

adam 23.6. 15:19  

ste piče

Josef.p 19.6. 10:52  

Mám dotaz: Jestli dobře chápu, tak na 5ti litrovou nádobu, po jednom sáčku vinných kvasinek a živné soli?

Béda Y.BEDA@email.c 9.6. 8:27  

já používám na 4l vody 1,5-1,8 kg cukru,5-8ks hřebíčku,kousek badiánu a 5-10dkg hrozinek.a dále podle chuti:10-15dkg suš.meruněk nebo suš.ananasu (lze kombinovat)či jaké koliv jiné suš.ovoce,droždí stačí sušené např. 1/2 sáčku dr.Oteker,rýže 1/2kg šest týdnú kvasit,stočit,čtyři týdny odležet v lednici a pak zbohem rozume

Harpie 17.4. 12:15  

Tedy číst vaše názory-velice zábavné,a to víno,jmenuje se ARAK je dle původ.receptu vynikající:-)Dělám ho už léta!!!

Srarý pes 10.1. 17:33  

Souhlasím se všemi,kteří jasně dle mých zkušeností uvádějí na 1l.vody nejméně 400-500g. cukru. Ruda.

Milan 13.1. 11:41  

Nemohlo, protože by tak dlouho nekvasilo. Kvasinky žerou cukr a přeměnňují ho na alkohol. A při 150g by ho sežraly velice rychle a tudíž by došlo brzo k zástavě kvašení. Takže by 2 měsíce při tomto počtu cukru nemohlo kvasit ani náhodou. Já se zabívám výrobou vín a dle mého názoru bych dal na 3,5l vody + ta rýže a další ingredience co napsala čtenářka 1100g cukru. Při této konzistenci by mělo víno dosahovat asi tak 17% alkoholu. Méně určitě nee. Akorát bych ještě ubral trochu citrónu dal bych tak 3/4 a přidal bych tak 1 čajovou lžičku skořice pro zlepšení chuti. Kvasnice také nedoporučuji. Jedině kultúrní kvasinky a živnou sůl pro kvasinky. Pytlík v drogerii vyjde tak na 9 kč. A to se vyplatí. Je záruka kavšení.A stačí to bohatě i na 15l vína. Jinak pokud někdo chce nějakou radu při výrobě vína klidně se ptejte na CvrcekD@seznam.cz

jiri 5.1. 20:10  

2měsíce je us hodne ,jak delam ryzove vino taky s vice cukrem

Pavel 21.11. 19:59  

Tak, abych do toho vnesl pořádek, platí, že čím více cukru tím více alkoholu, cukr se během kvašení přeměňuje v alkohol, to snad je jasné...
Čím více cukru tím více alkoholu, ale pozor kvasinky v droždí nejsou tak odolné proti alkoholu jako hlubokovasné vinné kvasinky, ty koupíte v drogerii (ne v každé je ovšem mají) když se rozhodnete pro tuto volbu nazapomeňte koupit živnou sůl (neplést s kuchyňskou solí) a teď co s tím cukre ? Je to jednoduché. Na 1 litr vody by mělo být zhruba 400 g cukru. Pokud ovšem použijere vinné kvasinky můžete dát až 450 g cukru.

Chosé 11.10. 20:23  

Míro, proč tak podrážděně? Nejste náhodou autorka? Každopádně je to špatně, protože Martin má pravdu. Na 150 gramů cukru by to kvasilo 3 dny....

Martin Sládek 7.8. 23:26  

150g cukru je málo.Na 3,5l vody má být 1.5kg. Martin

Míra. 5.2. 19:41  

Proč se ptáte na kolik to je litrů? Vždyť to je uvedeno v receptu - 3,5 l vody + rýže a cukr, tak je to do 5 l demižonu.

Kennyo 30.10. 12:52  

Možná by nebylo špatný napsat na kolik to je litrů vína docela základní informace nemyslíte

Jerry 29.8. 18:27  

a nemelo by se to vínko nechat kvasit tak dva měsíce?

Váš názor:

Jméno:

Nejste přihlášen(a). Je lepší se nejdříve přihlásit.