-->
Varen? s D?mou.cz

Domácí pekárny - nový web o domácím pečení chleba

Varen? s D?mou
Varen? s D?mou.cz

Recepty
Nové recepty
Nejoblíbenější
Vyhledávání

Vložit recept

Predkrmy teplé
Predkrmy stud.
Polévky
Moučníky
Sladká jídla
Masitá jídla
Bezmasá jídla
Ryby
Saláty
Přílohy
Těstoviny
Luštěniny
Zavařeniny
Marmelády
Nápoje
Vánoce
Dělená strava
Domáccí pečivo
Bezlepkové recepty
Ruzné


Krkonošské kyselo

Autor: RENDA - další recepty
   Hodnocení: 91%      

Suroviny:


200g chlebového kvasu
50g másla
10 g sušených hub (nebo 100g čerstvých hub)
1 cibule
4 vejce
1 dl smetany
500g brambor
sůl
kmín
1 litr vody

Postup:



Chlebový kvas zalijeme vlažnou vodou, rozšleháme, osolíme, přidáme kmín a vývar z namočených hub, které rozsekané současně přidáme. Takto připravené kyselo necháme zvolna asi půl hodiny vařit. Nakonec přidáme drobně krájenou a na másle osmaženou cibulku a osmažená , ne příliš hustě umíchaná vejce. Vše zamícháme, přidáme smetanu a dochutíme. Do hotové polévky při servírování přidáme ve slupce uvařené, po uvaření oloupané a rozkrájené brambory.

Nekupujte si kvásek v prášku, není to ono, dobrou chuť.

Názory čtenářek

zdenouš 10.6. 21:46  

je to lahůdka ale musí se to umět uvařit krkonošsky...

http://www.wow-gold- 10.10. 23:06  

Thank you, I have recently been searching for info about this topic for a long time and yours is the best I have came upon so far. But, what in regards to the conclusion? Are you positive in regards to the supply?

Keliška 18.1. 18:40  

Úžasné je, když brambory místo do polévky dáte po uvaření ve slupce a oloupání do pekáčku, rozšťoucháte, pokladete cibulkou dozlatova upečenou na másle a zapečete. "Upgrade" je ještě v té cibulce nejdřív usmažit na kostičky anglickou.
Jinak k těm námitkám "pokrkonošáků" (k nimž taky patřím) - jídlo nemusí být 100 let stejné, kuchyně se přeci taky vyvíjí, takže jestli někdo chce, ať si tam dává i smetanu, nijak výrazně to jídlo nemění.

Jarda01 21.10. 12:45  

tak včera jsem to jedl poprvé - a naposled :)))
když byla ve školní jídelně chlebová polévka, bral jsem to kolem ní hodně velkým obloukem a tohle je chuťově chlebová jen zas trchu jinak, ale komu chutná at si dá je to laciné a ještě drožďovka a mám žaludek naruby, já když už polévky, tak ty které jí i náš pes :)))

Kllára 8.9. 23:41  

Je to moje droga!!! Miluju kyselo jsem schopna sežrat celej hrnec!

droping 28.11. 15:29  

Kyselo jsem se ucila varit od babicky, ktera je z Krkonos a ta ho bezne zjemnuje mlikem.
Ja tedy z 250 g kvasku mam tak 3 litry kysela, ridsi je proste mnohem jemnejsi a lepsi.
Kyselu zdar.

Láďa Píča 19.10. 15:19  

Slušná polívka

Myškomedvídek29 20.5. 23:03  

také jí dělám a všem moc chutná,díky

kokoška 15.3. 22:24  

Když vařím kyselo,tak kvásek namáčím do vlahé vody večer den předem.Houby stačí tak na hodinku potom k nim přidám kmín,bobkový list a nové koření a nechám to tak půl hod. vařit.Koření potom vyndám a přidám rokvrdlaný kvásek,aby se moc nepřichytávalo dám ještě kousek másla a chvilku povařím.Na pánvi osmahnu cibulku a přidám vajíčka a usmažím.Ty přidám do kysela už smažená.Ke kyselu jíme štouchané brambory na cibulce)taky osmahnuté.

Ill 28.1. 18:55  

jsem z podkrnoší a smetanu tu do kysela nedává snad nikdo..

Lipi 16.12. 14:32  

...jen barbar dá do kysela smetanu,bylo to vždy jídlo chudých horalů,a ti jak je známo měli jistě plnou spíž smetany!?!

susnina 18.5. 18:50  

Narodila jsem se v podkrkonoší a miluji kyselo,tak
jak ho dělávali staří horalé bez smetany,ale dnes si ho také někdy vylepším smetanou.

slečna_ 22.4. 17:08  

jo jo tohle je dobré