Vaření s Dámou.cz

Domácí pekárny - nový web o domácím pečení chleba

Vaření s Dámou
Vaření s Dámou.cz

Recepty
Nové recepty
Nejoblíbenější
Vyhledávání

Vložit recept

Předkrmy teplé
Předkrmy stud.
Polévky
Moučníky
Sladká jídla
Masitá jídla
Bezmasá jídla
Ryby
Saláty
Přílohy
Těstoviny
Luštěniny
Zavařeniny
Marmelády
Nápoje
Vánoce
Dělená strava
Domácí pečivo
Bezlepkové recepty
Různé


Špenát podle mojí babičky (mňam)

Autor: jaguda - další recepty
   Hodnocení: 66%      

Suroviny:
Balíček špenátového protlaku, hrubá mouka, vejce, mléko, pepř, sůl, česnek, cibule, špek

Postup:
Nakrájejte kousek špeku na kostičky, velkou cibuli na drobno. Na oleji opečte špek s cibulí, když je dozlatova přidejte hrubou mouku a míchejte jíšku. Předem si připravte mléko a jakmile se mouka opeče, postupně vmíchejte mléko a uvařte hustou kašičku. Přidejte balíček špenátu - trošku povoleného z mrazáku. Mezitím co se špenát prohřívá (pozor, ať se kašička nepřipálí, často s tím pohněte vařečkou), oloupejte si asi tak 3-4 stroužky česneku, přidejte rozmačkané do špenátu. Osolte, opepřete, když se špenát prohřeje, vmíchejte do něj 1 vajíčko a nechte ještě pořádně prohřát. Je fakt výborný! Dá se baštit úplně samotný, bez další přílohy. Dokonce můj bývalý manžel, který nikdy předtím špenát nechtěl jíst, tak když se se mnou rozváděl, tak mě prosil, abych ho naučila dělat ten výborný špenát...

Názory čtenářek

Hanka 9.10. 22:44  

Špenát miluji a vařím, jen jsem tak nakoukla a narazila na tyto stránky, takže přidávám své zkušenosti....začínám s oliv. olejem a cibulkou pak trochu másla až je osmahlá, místo hrubé mouky hladkou a místo mléka smetanu a super! Takže dobrou chuŤ

Libi 1.6. 10:17  

Byl suprovy:-)dekuji.dnes ho budu dělat znovu pro celou rodinu.

Libi 29.5. 16:54  

Jdu to zkusit na večeři pro naši mlsnou babičku. Pak dam vědet:-)

Karla 7.3. 10:09  

Jdu to vyzkoušet. Moje máma nedávala vajíčko, ale na zjemnění vmíchala tavený sýr bez příchutě. A mám pocit, že nedělala jíšku. Na jaře ještě přidávala mladé kopřivy. Mě ten míchaný s kopřivami chutnal nejvíc.

Mx 3.3. 20:30  

Skvělý špenát, přesně, jak píšete, zachutná i lidem, kteří špenát nejedí

Marta 14.12. 13:20  

Vyborne,vyborne,ja k tomu udelala i obaleny knedlik ve vajicku a osmahnuty a vyborne:)

Cecho-Amerika 14.5. 18:37  

Myslim ze moje mati mela podobny recept. Tady se spenatovy protlak neprodava tak mrazeny spenat asi hodim s tim mlekem do robota a zkusim to tak. Urcite to bude fajn.

HELENA 29.3. 15:30  

Moooc dobrý,ale ja davam hladkou mouku a kousek anglické slaniny-mnam...

Hanka 2.3. 12:48  

Děkuju za recepr špenát se mi povedl a je výborný mňam.

Betka 24.2. 14:36  

Dobrý deň nemala som rada špenát potom som sa k nemu ako tak dostala,a dnes som objavila tento recept urobila som si ho tak ale to bolo papanicko :) Mnam.....jednym slovom uzasne a viem ako budem ten spenat robit vzdy :)

Vlastik 10.2 2013 10.2. 18:40  

Tak pokud jste ještě volná,mohlo by chutnat víc ve dva.Vařil jsem ho s bramborama a s pečeným divočákem a můžu jen dodat,že je to něco pro potěšení mlsounů.




Eliška 7.2. 12:21  

Špenát jsme vařila poprvé(je mi 16let) podle tohoto receptu a můžu jen doporučit. Byl výborný, rodina se olizovala až za ušima :)

Ivana 24.1. 13:30  

Špenát je výborný! Takže i já doporučuji!

Petr 27.12. 10:24  

SQĚLÝ !!! Nemá chybu, každej kdo ho ochutná, když ho uvařím podle receptu, mlaská ještě týden..

Honza 18.12. 9:13  

vařil jsem tento špenát dle receptu Autorky. Bal vynikajícííí děkuju moc :-)

pavla 29.11. 9:11  

takový špenát pouze bez špeku se vaří ve školkách. doma ho vaříme už roky a je to ten nej !!!

Jarka 7.11. 7:03  

Recept se mi zdá výborný, dnes jej vyzkouším. Těm, co mají obavy z toho, že dají příliš mnoho mouky, tak dejte jen trošku, a pokud je špenát řídký, tak jej zahustěte na jemno prosátou strou-
hankou. Zahustí postupně dle potřeby a nepozmění chuť. Nahoru poleji troškou voňavé cibulky.

http://www.ugw2.com 11.10. 4:28  

I have been browsing on-line more than three hours nowadays, but I by no means discovered any interesting article like yours. Itˇs beautiful price enough for me. In my opinion, if all website owners and bloggers made excellent content as you probably did, the web shall be much more helpful than ever before.

http://www.wow-gold- 11.10. 0:06  

I have been browsing online greater than 3 hours today, but I by no means discovered any fascinating article like yours. Itˇs lovely price enough for me. In my opinion, if all site owners and bloggers made just right content material as you probably did, the internet might be a lot more helpful than ever before.

http://www.bankofd3. 10.10. 23:05  

I have been browsing on-line more than 3 hours as of late, but I never found any fascinating article like yours. Itˇs pretty price enough for me. In my opinion, if all webmasters and bloggers made good content as you did, the net will likely be a lot more helpful than ever before.

http://www.ugw2.com 10.10. 21:53  

Good way of explaining, and good piece of writing to take data on the topic of my presentation focus, which i am going to deliver in academy.

http://www.crazyraid 10.10. 19:21  

Hi, I just wanted to tell you, you're wrong. Your post doesn't make any sense.

jája 26.9. 10:15  

proč ničit špenát špekem?

Lenka 12.9. 20:09  

Použila jsem podrcený,zamrazený mangold ze zahrady a místo mléka smetanu. Postup jsem zvolila dle autorky a nebyl sebemenší problém. Mouky 2lžíce. Jistě ho udělám i příště, recept je vynikající!

Marek Rypl Valašské 12.8. 10:25  

Uvařil jsem ho podobně tomuto receptu a byl k popukání!!!Umím dobře špenát,jen jsem chtěl mrknout jak jej vaří ostatní.Pravdou je,že jíška a do ní mléko je podivné a má člověk co dělat aby se mu to nezžrdclo!Ovšem pokud se šetří moukou,dopadne to dobře.Špek ani slaninu nedávám,chválím tento recept a příště špenát i se slaninou udělám,je třeba ochutnat vše! Děkuji...

katka 15.5. 13:50  


Muka sa mi nelepila na cibulu a uplne zrazila, ani to mlieko tomu nepomohlo. Nabuduce to radsej spravim v opacnom poradi: najprv spenat a potom mlieko s rozmiesanou mukou :-(

Zuzana 22.3. 11:29  

žiju v Anglii a chtěla jsem pro své české kamarády připravit nějakou českou mňamku, shodli jsme se na špenátu, našla jsem tento recept a musím říct, že všem moc chutnalo. pro velký úspěch budeme mít o víkendu repete a jak jinak než špenát na večeři! úžasný recept! děkuji

Libuna 27.2. 14:22  

Špenát jsem dnes vařila a je fakt výborný. Mouku dávám hladkou, tak 1 a 1/2 lžice.

Alcestka 15.2. 12:56  

To je zajímavé, takhle dělám špenát odjakživa, i když v poslední době se špekem šetřím. Musím ale připomenout, že velmi důležité je mléko, protože se ukázalo, že špenát váže v těle vápník, a tak když se přidá mléko je to v pořádku.

Bronislav 4.1. 11:34  

to namoR:
15 let vaříš a nepřišel jsi na to,že to není v ingrediencích,ale v přístupu k nim.Když budeš vařit někomu,koho si vážíš,tak ty správné ingredience objevíš automaticky.
A to prý podle Auguste Gusteaua z Ratatouille vařit může každý!!!
Aspoň si vypni Caps lock,když chceš něco sdělit a za větou raději dávej otazník

namoR 22.12. 15:12  

čus příjde mne to na jedno brdo všechno :)vařím už 15 let a rozdíl je jen v ingredienci při vaření kdy se dodává naschle ne s bohem :)

Milan 9.12. 10:52  

vyyyborny spenaat budu muset delat casteji ...

Filip 1.12. 16:05  

výborné, děkuji

dnes jsem vyráběl

luci 28.11. 19:29  

Moc dekuji za tento skveli recep. Pritel se nemuze nabazit a dcera jakbysmet. Uzasny recept,chutny,proste skveli. :)

Thom 15.11. 13:49  

je mi 18 a dostal jsem za úkol si uvařit na oběd špenát.. tak jsem hledal na netu.. Je dobrý, až na to že jsem neodhadl množství mouky, ale jinak je špenát výborny. Doporučuji :)

Jan 4.11. 19:28  

je to hodně dobré ale já si dám hodně špeku

jaja 30.10. 13:07  

Ten spenat je luxusni.Dnes jsem ho udelala k obedu a mnamka.

otto 27.9. 10:04  

já dávám místo špeku anglickou slaninu...a pak, když jsou,čerstvé mladé výhonky kopřiv...na vylepšenou...

Anna 26.9. 23:16  

Vyzkoušela jsem bez špeku, a chutnalo, ikdyž jsem asi uplně neodhadla množství ingrediencí a špenát byl trochu víc hustší:) ale byl moc dobrý.

Monika 21.9. 12:16  

Výborný recept :) Doporučuji!!!

Tonda 11.8. 11:56  

recept zajímaví,ale jde to i jednodušeji. 200ml smetany na mírňoučkém ohni, do toho dám 450g mraženého špenátového protlaku (prostě jeden pytlík) mezitím co se mi to pomalinku rozpouští si osmahnu jednu velkou nebo 2 malé cibulky a připravím česnek, když je rozpuštěný na kašičku tak vmíchám cibulku, rozmačkaný česnek a osolim, rozmíchám dvě vajíčka, vajíčka to zahustí dostatečně že už není potřeba nic dalšího přidávat.

Iva 7.8. 12:29  

Špenátek jsem vyzkoušela a všem nám doma opravdu chutnal, mňam. Doporučuju vyzkoušet :-)

eva 17.7. 8:06  

misto mouky lze poprasit spenat lehce strouhankou.

denny_c2 3.6. 11:17  

Špenát se mi nikdy předtím pořádně nepovedl asi i proto, že mi nikdy příliš nechutnal, ale tenhle je fantastický. Místo mléka jsem použila smetanu, jak rádci radili. Teď už jen čekat, co na to řekne drahá polovička.

klariky 1.6. 9:20  

Tak lidičky, v životě jsem špenát nejedla, ale toto je super věcička a jím ho i samotný :)))
moc děkuji za tip :))

Rybička 30.4. 7:33  

.. já včera udělala z čerstvého medvědího česneku a už jsem nemusela ani ochucovat, jen solit. :-)
Není to vůbec marné. jdu s kosou a nachystám si svůj mražený "protlak".

Anna 11.4. 18:19  

Hledala jsem na netu recept na nějaký dobrý špenát a narazila na ten Váš. Musím říct, že byl výborný, i když jsem vynechala špek. Takže mohu jen doporučit!!!

Head Chef 31.3. 12:30  

Ja ho delam podobne. Jen bez mouky a speku. Misto mleka davam smetanu, kterou v micham jako posledni. Delam to v tomto poradi: 1)osmahnout cibulku,2)pridat nastrouhany cesnek a lehce orestovat, dokud neuvolni sve aroma (nepripalit!!),3)pridat spenat temer rozmrazeny (vyhnete se tak pripaleni, usetrite cas a penize za spotrebu energie), 4)osolit, opeprit a podusit, 5)kdyz je voda temer odparena, vmichame rozmichane vejce a pul hrnecku teple smetany, 6)privedeme k varu a odstavime (jiz nevarime).

Je opravdu lahodny. Ta mouka mi tam moc nesedi a myslim, ze zmrsi pravou chut spenatu.

ingoust 20.2. 15:07  

Dělal jsem špenát poprvé v životě a právě podle tohoto receptu. Povedl se výborně!!! Jen jsem jej na závěr vylepšil půlkou zakysané smetany. S bramborovým knedlíkem a vepřovým byl svělý!

Jen Da 20.1. 10:45  

Ahoj, tak du skusit, poprvé udělat špenát tak uvidím.:)

stikanna 10.1. 0:48  

rada všem, co rádi špenát: recept dobrý, jenom místo hrubé mouky rozhodně hladkou nebo aspoň polohrubou. S tou hrubou to musí být opravdu "bomba".

Martina 29.12. 19:32  

Dneska jsem dostala chuť na špenát. Koukla jsem na net, jestli nenajdu nějaký vylepšený recept. A našla. Manžel, když jsem mu na stůl dala porci špenátu, tak brblal, že špenat nejí. Hned po první lžičce začal mlaskat a než dojedl, tak se olizoval až za ušima. Díky!

Jirka 27.12. 13:55  

Přidávám se k zástupu pochvalných hodnocení :-)

Dnes jsem vařil špenát poprvé a vydařil se na jedničku. Díky za rodinné know-how.

Jirka

manasek 9.12. 14:49  

Tak dneska jsem měla premiéru a jsem nadšená!!Vynikající recept,děkuji za zveřejnění rodinného know-how:-)Jo a bacha na mouku,taky jsem to kapánek přehnala,ale jinak....jdu si přidat:-)

Marcela 28.10. 9:51  

Ano, je super, taky ho tak dělám i se šlehačkou. Mražený nekupuji, beru listy, jen je na cibulce do měkka podusím a rozsekám ponorným mix. Jinak postup stejný. Samozřejmě je lepší, než posekaná louka kombajnem i s housenkama...

Monika 8.10. 16:57  

Tak jsem ho dneska uvarila a je super.Akorad jsem nedala spek a na konec jsem dala 2 vajicka.COOL Dik za recept.

Johny 3.9. 8:40  

hnus smrdí to jak prase asi se z toho poseru jaköu mam chut na negra

lenkafutri 31.8. 13:57  

vynikajuci recept !!!

KK 30.7. 12:03  

Mooc dobrý, ted jsem ho uvařila a - chutná :-)

Iveta 17.6. 12:21  

Výborné a jednoduché :-)

Důchodce 11.5. 6:35  

Vypěstoval jsem si špenát na zahrádce a chci se dovědět,co s ním. Tady jsem se dověděl, že babičky si kupovali mražený.Není to hloupost? Já si chtěl udělat opravdový, a ne na louce kombajnem posekaný a zmražený

Janek bedr 6.5. 10:12  

Tento recept je opravdu vynikající..moc děkuji...a všem doporučuji vyzkoušet...a místo mléka smetanka?určitě souhlasím..

Bára 8.4. 19:27  

Výborný.. i bez anglický.. děkuju za recept.. :-)

mišice 23.3. 14:15  

nepobíračka snad ten špenát udělám vůbec...

petr 15.3. 11:24  

V životě jsem nejedl horší špenát

ladislav 18.2. 16:58  

velmi dobry recept dakujem varim si to v irsku este raz dakujem

Astyan Cyannis 2.2. 15:01  

Vyzkoušela jsem to a s tím špekem, to byla mňamka ;-)Příště to ještě zkusím se smetanou nebo s nivou.

Mira 28.1. 13:27  

Masakr, opravdu výborné. Jen ještě vyzkoušejte přidat majoránku. Co se týče těch dotazů kolik mouky, tak bych to viděl na 2 vrchovaté lzíce. Anglické tak 15dkg a cibulí se neomezujte.

monika 21.11. 12:02  

khuik lahůdka

stanislav zlín 6.11. 19:46  

ahoj všichni :-) tak jsem vyzkoušel taky a místo mouky jen mléko + zakysaná smetana a na závěr eidam + niva ... mňam s rýží :-) a fazolkami ... to zbylo ale taky bomba ... takže děkuji a mnoho tak chutných jídel pro labužníky :-)

bunić 6.10. 12:26  

dcera dělá ten samý recept už asi od svých devíti let,jen nakonec přidá trošku smetany...celá rodina se shodla,že jiný špenát jíst nechceme-takže když chceme špenát- vaří dcera

anka 24.6. 15:33  

anka 24.5.
Ahoj. Muj starzy recept od maminky.Jeste lepsi
z kopriv,spis na jare

Radka 23.6. 17:30  

Do špenátku dej nakonec víc vajec, zamíchej, nevař. Přidej balíček uvařených špaget a vše dohromady řádně promíchej, dej na vymaštěný pekáč a zapeč vše v troubě.
Nebo místo špaget přimíchej uvařená kolínka, nahrubo nastrouhanou nivu a taktéž zapeč v troubě.
Dobrou chuť.

Any 27.5. 13:56  

I když jsem se držela osy tohoto receptu, trochu jsem i zaimprovizovala. Místo normální cibule jsem použila jarní cibulku, špenát dostal jemnější chuť. Ke konci jsem přidala kelímek smetany ke šlehání, to rovněž zjemní chuť a navíc i zahustí, takže kdo nechce dávat mouku, není třeba. Jinak je tento recept výborný a doporučuji!

PS. tip mého bratra-kuchaře: místo mouky je lepší používat krupičku

ANDUS 22.4. 20:54  

Dnes jsme měli k obědu špenát vařený stejným způsobem, jen s tím rozdílem, že byl čerstvě utržený, byl vypěstovaný ve skleníku. Zasadili jsme jej v listopadu a už jsme jej 3x trhali. Byl vynikající. Listy jsem spařila ve vroucí vodě a ihned ochladila pod tekoucí studenou vodou a pak rozmixovala a dále jsem pokračovala jako kdyby to byla zmrazená kostka. Nevěřila jsem tomu, že přes zimu nezmrzne, ale jsem spokojená, letos na zimu jej zasadím opět,

ivana 16.1. 12:31  

je moc dodrý ..špenát máme moc rádi a tento s anglickou a smetanou je fakt dobrý..dětem chutnal i ktěstovinám

Klára 9.1. 13:00  

Díky za tip, je to výborná úprava, měli jsme ho včera k večeři a moc jsme si pochutnali. Jen jsem si to maličko upravila...jak už tu někdo psal, místo špeku jsem dala anglickou slaninu a místo hrubé mouky hladkou, je to pak jemnější. Když chcete udělat špenát výjimečnější můžete dát zakysanou smetanu (je to sice větší "bomba", ale lahodnější) a nakonec jsem s vajíčkem přidala ještě nastrouhaný sýr a nechala chvíli rozpustit. Jako přílohu jsme měli gnocchi (malé knedlíčky s bramborového těsta). Ani k tomu nemusí být maso a je to fakt pohádka. Přeju dobrou chuť a hodně zdaru při zkoušení dalších receptů.

miry 22.10. 12:28  

fantazie, diky moc.

kik 29.9. 23:44  

tzj

Radim 26.9. 15:16  

Tak já jsem si taky pochutnal. Místo mléka zak. smetana, anglická mi tam ale moc nešmakovala (možná to bude lepší bez špeku i slaniny vůbec). Jinak 1***

Lady 4.8. 19:00  

Tak to je recept na dvě věci. Někteří z nás nevaří každý den a hodilo by se napsat aspoň přibližné množství jednotlivých ingrediencí

jaj 1.8. 12:28  

delikatesni... jsem si dobre pochutnal... mnam

Marty 23.5. 12:41  

Vyborný špenát. Lepši jsem nejedl. Jenom na poprvé jsem to přehnal s množstvím mouky.

Mlady Gurmanek 21.5. 14:07  

jak rekl Muz za sporakem - misto speku anglickou a misto mleka smetanu :) recept je fakt super a jestli mate radi nivu tak ve chvili kdy se pridava vajicko ji tam nastrouhejte ... fakt mnamka :D

Temi 14.5. 15:53  

Taky špenát takhle dělám, jen ten špek jsem tam nedávala - příště to s ním vylepším. :o)

makina 23.3. 15:30  

Ahoj všem, dnes jsem špenát uvařila a moc jsme si pošmákli!!!!

DANČA 8.2. 19:09  

budu ho zítra dělat ,tak jsčm zvědává.

zuzana 15.1. 14:35  

vyskušala som no nič moc lepší je klasický recept

Alex 12.1. 18:07  

Jde to i bez špeku. A vajíčka můžou být i dvě. Jinak moc dobrý. Pozor, správně osolit :-)

Muž za sporákem 10.1. 14:27  

Tento špenát je fakt bašta! Akorát doporučuji místo špeku anglickou slaninu a výsledek bude ještě lepší když přidáte místo mléka kelímek smetany :-)
P.S. Jeníčku, najdi si nějakou šikovnou Mařenku a možná tě naučí nejenom vařit ale i správně psát!

chetit 26.12. 15:23  

dělám ten špenát jako klasiku a dnes jsem se rozhodl vyzkoušet tento recept. Je jiný, je také velmi chutný a mohu ho vřele doporučit

splendidka 13.12. 13:20  

Dekuji za vyborny recept - porad se k nemu vracim ;)..Dnes jsem zkusila pridat spetku jemne nastrouhaneho muskatoveho orisku a bylo to vynikajici. Musi se vsak pridavat az ke konci vareni, aby neztratil svou chut.

Majka Wimmerova 7.9. 18:42  

Ted jsem ten špenát dodělala podle tohoto receptu a je fakt výborný.Doporučuji.

Majka Wimmerová

jenicek 10.7. 12:09  

ubec mi špenat nechutna je to hnus

analehs 10.5. 8:45  

místo mouky dávám strouhanku ale až na konec taky to mám od mamky

Katchenka 23.3. 11:02  

mimochodem znáte špenátovou polévku...to je také slast snad větší jak samotný špenát ke knedlíkům...dokážu sníst celý hrnec sama...a to sem taaaak malinká =)

Katchenka 23.3. 11:01  

Tak jsem ten špenát právě dodělala a je opravdu moc moc moc dobrý, i když té mouky jsem tam mohla dát méně. Každopádně s bramborovým knedlíčkem a uzeným masem je to naprosto dokonalé

david 6.3. 11:21  

nejak sem neodhadnul kolik tam toho dat a pro 4 osoby toho bylo malo. Poradte prosim. Dekuju.

Ps: jinak je super.

rehek 20.1. 14:01  

Místo mouky jde zahustit škrobem a místo mléka je lepší smetana / může být i zakysaná /.

Pokusman 12.12. 21:28  

Fakt dobre... Ako inak aj ja pisem z Anglicka, spenat moc neoblubujem ale moja priatelka ho ma naozaj strasne rada. No a koniec koncov som si na nom celkom slusne pochutnal aj ja. Vrelo doporucujem touto zmesou natriet Tortillu a dat do nej platok tvrdeho syra a zrolovat. :D

Váš názor:

Jméno:

Nejste přihlášen(a). Je lepší se nejdříve přihlásit.
Mladá Fronta a.s. Mladá Fronta a.s.

Copyright 1999-2014 Mladá fronta a.s. Publikování nebo další šíření obsahu serveru je bez písemného souhlasu autora či redakce zakázáno.