Vaření s Dámou.cz

Domácí pekárny - nový web o domácím pečení chleba

Vaření s Dámou
Vaření s Dámou.cz

Recepty
Nové recepty
Nejoblíbenější
Vyhledávání

Vložit recept

Předkrmy teplé
Předkrmy stud.
Polévky
Moučníky
Sladká jídla
Masitá jídla
Bezmasá jídla
Ryby
Saláty
Přílohy
Těstoviny
Luštěniny
Zavařeniny
Marmelády
Nápoje
Vánoce
Dělená strava
Domácí pečivo
Bezlepkové recepty
Různé


Výborný marcipán od cukrářky

Autor: kloty - další recepty
   Hodnocení: 27%      

Suroviny:
10 dkg polotučného sušeného mléka,10 dkg moučkového cukru,1 bílek,1 lžíce oleje,1 lžíce medu

Postup:
Tento recept mám od mé dcery cukrářky.Na marcipán používejte jenom polotučné sušené mléko.Suroviny smíchejte na vále dohromady,nejlépe rukama řádně prohněteme.Dále přibarvujeme potravinářskými barvami,které přidáme do malého množství vody a do marcipánu přidáváme po kapkách,až získáme požadovaný odstín.Je moc dobrý,nejlépe chutná čerstvý,děti ho milují.

Názory čtenářek

lucik 13.5. 21:27  

je vazne moc dobry,ja sem vzdy delala marcipan ze suseneho mleka,fondanu,mouckoveho cukru,ale tento recept je lepsi.lepe se s nim pracuje a vytvaruji se z toho krasne ruzicky.opravdu vyborny :-)

Gabí 19.3. 15:12  

Mňam.Dělala jsem dort nejlepšímu kamarádovi k 15 a vvšichni řikali,že se mi povedl.Byl fakt šíleně dobrý!Děkuju moc!!

uuuuuujjjjjjjj 1.3. 13:58  

je to dobrý

karol 16.2. 10:16  

je dobri ale treba davať meňej medu a oleja lebo je mazlavi potom treba dosipať cukor abi stuhol a aj sušene mlieko

bara 10.2. 21:09  

urcite ho udelam na mamincinych narozkach stopro to bude piplacka ale bude to stat za to.

Kira 6.2. 11:07  

super marcipán udělala jsem postavičky jen tak na mlsání a co se nesnědlo hned tak jsem nechala v sáčku v lednici a byl pořád jak čerství i po 3 dnech

Verča 5.2. 9:29  

Super, už budu dělat jen tento recept :))

masakr 26.12. 20:02  

moc mito chutnalo a kdyš semsi koupil mandlovou příchut bylo to ještě lepší

Adéla 28.11. 20:45  

no je to aji dobrý recept,ale mě se to trochu nepovedl,ale stejně byl dobrý ;D !!!

xxx 22.11. 8:54  

Poměr mléka a cukru je většinou vždy 1:2 :) Což znamená: 10dkg mléka a 20dkg cukru:)

Kami 15.11. 20:49  

mě přijde super, také ho tak dělám, ten kdo má problém, že mu tam chybí mandle, stačí přidat mandlové aroma, co se dá koupit ;) jinak recept super!! :)

kristyna 9.11. 8:03  

Jo je to fakt super recept dekuji je to moc dobry uz to delam po 2 :-)

iv 29.10. 17:55  

mam to strasne riedke.... co mam robit???

R!X 2.10. 12:50  

Tohle nema s marcipanem nic spolecneho.

BOBINA 2.6. 16:19  

Já také moc děkuji.Jen jsem vše dala do mixéru a pohoda,po třech dnech ho mám stále jako plastelínu.

marye 20.5. 20:58  

A mužu se zeptat , dají se s toho tvarovat ružičky ?

Annie317 16.5. 15:46  

Taky jsem vyzkoušela tento recept. Bylo to poprvé co jsem něco takového dělala, tak to podle toho i vypadalo :D
Odměřila jsem si zde uvedené množství, ale hmota se strašně lepila, už jsem to chtěla vzdát, ale nakonec jsem přidala ještě suš. mléko a cukr, a bylo to v pohodě. Děkuji za recept :)

Anny 16.5. 15:42  

Taky jsem vyzkoušela tento recept. Bylo to poprvé co jsem něco takového dělala, tak to podle toho i vypadalo :D
Odměřila jsem si zde uvedené množství, ale hmota se strašně lepila, už jsem to chtěla vzdát, ale nakonec jsem přidala ještě suš. mléko a cukr, a bylo to v pohodě. Děkuji za recept :)

tereza 13.5. 11:36  

jak dlouho asi tak vydrzi???

h.zejja 10.5. 22:16  

Omylem sem najela na tuto stránku a začala jsem si číst komentáře a Bože já teda čumim..někdo z dobré vůle sem dá recept, aby sme věděli jaké jsou třeba možnosti udělat si marcipán jednoduše doma a vy tu řešíte píč..... jestli to je nebo neni pravý marcipán, jestli tam patří mandle, bo nepatří... tak si ho běžte koupit do obchodu,nebo se zeptejte nejlepšího cukráře na světě.. njn

h.zejja 10.5. 22:16  

Omylem sem najela na tuto stránku a začala jsem si číst komentáře a Bože já teda čumim..někdo z dobré vůle sem dá recept, aby sme věděli jaké jsou třeba možnosti udělat si marcipán jednoduše doma a vy tu řešíte píč..... jestli to je nebo neni pravý marcipán, jestli tam patří mandle, bo nepatří... tak si ho běžte koupit do obchodu,nebo se zeptejte nejlepšího cukráře na světě.. njn

Kateřina 5.4. 19:39  

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda místo sušeného mléka mohu dát sušenou smetanu?

ondra 29.3. 15:35  

a co mandle?

Petr 15.3. 19:57  

Super recept sám jsem ho vyskoušel a z dortu nic nezbylo.

gaabíí 6.3. 8:21  

Je to skvelý recept vše se mi povedlo jak má být. :)

Andrea 3.3. 15:42  

Dělala jsem marcipán poprvé a tento byl výborný ... akorát toho bylo s tohoto množství málo na potažení dortu a trochu se lepil ale chutnal výborně. Dneska dělám dort kamarádce na narozeniny ... tak snad se mi povede :) je mi sice třináct ale vařím a hlavně peču moc ráda a toto je super recept ;)

Radka 2.2. 17:27  

mě se to tak lepilo a nic nepomohlo, že to letělo do popelnice!!!!

Šárka 22.1. 20:07  

pokud se vám marcipán lepí, podsypávejte krémovým práškem, neboli doma vanilkovým pudingem, bude jemný a důležité je všechny sypké suroviny přesít přes síto, nepřidávejte cukr, bude se lepit ještě více

Hana Blatecká 8.1. 19:39  

DObrý den, mám v plánu dělat marcipán na potažení dortu, ale prý je do něj nutné dát domácí med, jinak nebude takový, jaký má být. Je to pravda ? Děkuji

Lenka 21.12. 19:13  

JE VÝBORNÝ!
Úplně jako z cukrárny. Musí se z něj rychle dělat, protože tvrdne. Jinak bez chybičky.
DOPORUČUJI!

peta 17.12. 19:58  

zítra ho ndu delat a vidím ze bedu dobry

katka 16.12. 19:32  

super

Áňa 23.11. 19:29  

jinak je vše OK. a bude vám chutnat je super :-D

Áňa 23.11. 19:28  

malá rada po lžičkách přidávejte cukr a sušené mněko asi 8 lžiček od každého potom si umyjte ruce. podsipte si hodně vál cukrem a následně i marcipán pak se vám vše spojí a nebude se nic lepit. :-D

Dita 23.11. 16:56  

Krásně voní i dobře chutná, ale stále se lepí a nevím už co s tím a to jsem přidala i cukr i solamyl :-(

Andrea 18.11. 18:09  

je to super recept :)

Kekina 10.9. 16:23  

Jé moc děkuji je to vážně super :) Dcerka tto zkusila byl vynikající * Už před tím jsme dělaly marcipán ale z mandlovou třeští ! a kamarádka mé dcery jí řekla že doma dělají bez mandlí ! A tak jí dala recept a teda vaše stránky a už byl udělán je jednouduchý a mandle tam opravdu být nemusí :) Je to skvělý ! Z mandlema musím říct že to není tak dobré . Děkuji mockrát .!

PS: Dělaly jsme marcipán (dle tohoto receptu) na dort a byl lepší než z mandlemi ! Ale musím říct přidaly jsme do něj ještě mandlové aroma .

Bravis 31.8. 13:41  

je to uplně na nic tohle s marcipánem nemá nic společnýho

Pája 25.8. 13:05  

ahoj tak jek je to s tím bílkem?Taky by mne to zajímalo....

Rodina 17.8. 17:05  

Vynikající! Nešlo to jak z linky tak ani z prstů ;) Museli jsme několikrát přidávat mléko a cukr. Takže opravdu výborný recept

Sarka 9.8. 19:15  

Dekuju moc a moc za recept. Tchyni jsem s tim potahovala dort. A vsichni vite jake tchyne dokazou byt a ta ma nekolikanasobne. Ale uspech byl na svete a veliky. Takze sup sup do nej. Jen se jeste musim naucit ho poradne obarvit. Ted mne ceka slavisticke logo tak se toho bojim mate nekdo nejaky tip? Predem dekuju moc.

Kinečka20 25.7. 15:28  

Moc děkuji za recept, tento marcipán (fondán) je úplně skvělý a jednoduchý, minulý rok jsem pekla příteli k 25 narozeninám dort a skvěle se s ním pracovalo, dělala jsem žlutý ve tvaru sýra a na něj malé myšky, moc se líbil. Zítra mě čeká Hello kitty hlava tak snad se zase povede! Všem doporučuji!

Josef Burián 20.6. 18:24  

moc krat děkuji za informaci a určitě hned zítra to vyskoušim

Lennroe 5.6. 20:03  

Já naprostou souhlasím s tou paní, co mluvila o rozdílu mezi hermelíne a camembertem. Tady v Čechá se normální marcipán skoro neprodává a většina lidí ho nikdy neochutnala, pod pojmem marcipán je tu známá hmota ze sušeného mléka. Máme i jiné podobné věci, které se jmenují úplně jinak ne by měly, ale proboha, na tohle označení jsme přece všichni zvyklí. Když se řekne marcipán, představí si každý Čech právě tuhle hmotu a její chuť a vůni. Kdyby se tu pohybovali nějací cizinci, tak neřeknu, ale v českých podmínkách se fondánu (což už je skoro nepoužívané slovo) říká prostě marcipán a každý ho tak zná. Marcipán z mandlí je pracný a nedají se s ním dělat psí kusy jako potah na dort nebo složité figurky, nevím proto, proč si někdo stěžuje.

mery 11.5. 15:29  

to nemyslite vazne ze tu polemizuje nad tym ci to je alebo nieje pravy marcipan o salmonelo a pod. Ja ze si tu precitam niejake new postrehy o marcipane a tu su len same slovne potahovacky a nic k veci. Ved ludai ked chcete filozofovat nad tak ZAVAZNOU temou, ako je marcipan spravte si na to nejaku skupiny. Inak dakujem za super recept.A tento koment si nevsimajte, to bolo len pre tych ludi ktory robia z komara somaraa vobec im nedje o pecenie

žrfžiřu 15.3. 19:49  

stací obic tekuté mléko ne susené

polo 15.3. 9:50  

urcitě vizkousim ale stací obic tekuté mléko ne susené

Eva 12.2. 10:27  

Naopak salmonela je pouze v bílku, protože omýváním vejce se naruší jeho přirozená obrana a salmonela která je na skořápce se dostane dovnitř, ale zastaví se v bílku.

Zdenka 12.12. 22:57  

"Falešný" marcipán se mnohem víc prodává i v cukrárnách nejen v 4eské republice například nedávno jsme byli v Itálii a sehnali jsme ten tak zvaný "Falešný" mnohem snadněji a je pravdou že ten pravý není tedy nic pro mě ani mé přátelé a děti. Už když mi bylo 12 upekla jsem dort a pokryla marcipánem vypadal úžasně a užívám si té chutě do dnes. Navíc tam dávám bílek a jsem zdravá a nic mi zásadně není.

Adéla 24.11. 23:14  

Vážně by mě zajímalo, kdo z Vás, co tu mluvíte o pravém nazývání jídla apod., přijdete do cukrárny a řeknete "Jeden falešný marcipán." Pochybuji, že vůbec někdo z Vás tohle použije a pokud ano, tak jste s prominutím na hlavu, o čemž už samo o sobě vypovídá to, že tu děláte tlaky namísto toho, abyste prostě jednoduše zmáčkli tlačítko "Zpět" a našli si marcipán podle Vašeho gusta... Navíc pokud jste takoví znalci, jistě Vám nebude dělat problém si tento recept přizpůsobit ku svým potřebám... Autorce za recept moc děkuji :)

janča 8.11. 21:17  

no pokusím se buud to dělat poprvý syn bude mýt 18.narozky a chce po mě prsa:-))))tak semi to sna d povede

Elinka12 13.10. 19:36  

Tenhle dela moje mama!ja ho miluju! Chci udelat prekvapko na oslavu a tak ho udelam nevitd kolik toho bude z tohodle mnozstvi surovin???

Kuks 16.8. 11:24  

Za prvé: v bílku se salmonela nevyskytuje, ta se nachází pouze ve žloutku. Tady teda žádná nákaza salmonelou nehrozí. Za další: Toto je ten pravý cukrářský marcipán ( tzv. falešný) ten "pravý" domácí český se dělá z mandlí a používá se např. na mandlové hříbečky. Když ovšem dělám tento cukrářský tak tam vždycky přidávám ještě mandlové aroma, pro tu správnou marcipánovou vůni. ;) Jinak je to dokonalý recept.

Stanley 10.8. 13:18  

Nic si z těch negativních ohlasů nedělejte. Tohle jsou poze virtuální hrdinové, kteří se ukájí tím, že se v diskuzích naváží do jiných lidí, přičemž v životě neviděli vařečku...

Punkladybird 26.7. 15:02  

už se těším! recept zní suprově a hlavně tak, že mi jistě bude chutnat! já jsem na ty lepiče zubů a sladký jako cecky! :))
A syn bude určitě nadšený z takového dortu, potaženého marcipánem :)

Miriam 4.6. 18:28  

Tak jak vidím tak se tady opravdu lidi jenom hádají kvůli blbostem, že nemají nic jiného na práci...když se vám nelíbí že tam nejsou mandle, tak si je tam dejte, když se vám nelíbí že je tam bílek, tak ho tam nedávejte nebo to nedělejte vůbec!!! Opravdu mám moc ráda takové ušťárané lidi, kterým se pořád něco nelíbí =o(...a myslím si, že pokud lidi jsou dost vynalézaví, tak si tento recept upraví podle sebe a pokud nejsou taková čuňata a nemají měsíc staré vajíčka, tak tu salmonelu nedostanou!!!! =o)

Blaidd Drwg 27.5. 13:29  

"jirina 2.5. 12:36
Vazena pani Kloty. Dekuji Vam za recept, je vynikajici (musela jsem pridat suseneho mleka, aby se dala hmota valet a dobre tvarovat na dort). Mela jsem zajem o cesky marcipan a to je presne to, co jsem jako zakaznik hledala. Pravy marcipan mi nechutna. Dekuji take, ze pres ty ubohe poznamky jste nesmazala vas recept. Pridala jsem trochu mandloveho aroma a jinak je to presne to, co se prodava v ceskych cukrarnach, Kauflandech apod. jako marcipanove ovoce!"
______________________________________________

Přesně Tak! V každé cukrárně se dají koupit různobarevné zvířátka, ovoce a jiné tvary přesně s tohoto materiálu pod názvem MARCIPÁN! jinak marcipán z mandlí jsem jednou měl (kupovaný, profesionálně dělaný) a musím říct že teda nic moc. Jinak teda někdo z těch chytráků co tady marchujou že vědí že marcipán má být z madlí, mi řekněte proč se podle vás nemůže jmenovat marcipán. Co třeba taková ovocná tlačenka, není v tom ani kousek ničeho co je v tlačence kterou každej zná a přesto se tomu říká tlačenka, tak proč by proboha todle nemohl bejt marcipán. proberte se lidi!

Jinak nedávám olej,bílek ani nijak nebarvím, ale dávám víc medu

dressy 26.5. 16:26  

Všichni straště se salmonelou a trochou bílku v marcipánu. Ale jak se všichni oblizujou po tataráku který obsahuje všechny suroviny syrové :D

Romel - Hotelová Svě 8.5. 18:01  

nechápu ty negativní komentáře, takovyhle nesmysly mohou napsat pouze tupci, ignoranti a pokrytečtí magoři. Recept je paradni a je to dobrý marcipán. A vy ostatní si běžte ty vaše absurdni komentaře psát někam na facebook nebo na podobnou blbost.

jirina 2.5. 12:36  

Vazena pani Kloty. Dekuji Vam za recept, je vynikajici (musela jsem pridat suseneho mleka, aby se dala hmota valet a dobre tvarovat na dort). Mela jsem zajem o cesky marcipan a to je presne to, co jsem jako zakaznik hledala. Pravy marcipan mi nechutna. Dekuji take, ze pres ty ubohe poznamky jste nesmazala vas recept. Pridala jsem trochu mandloveho aroma a jinak je to presne to, co se prodava v ceskych cukrarnach, Kauflandech apod. jako marcipanove ovoce!

Eliskulka 1.5. 15:48  

Zkoušela jsem tento recept bylo to dobre ale opravdový marcipán to není a chtělo by to přejmenovt!!!!

cukrář 26.4. 14:18  

prosím o odstranění tohoto receptu, jak již zde několikrát padlo tohle NENÍ MARCIPÁN

Anežka 8.4. 15:41  

Panebože salmonelu můžete chytnou z bílku i ze žloutku. Jestli vám to vadí tak marcipán nejezte a nepište tady ty trapný komentáře!!! Mimochodem ten recept je výborný... :)

Bootlicker 4.4. 15:10  



Děkuji pěkně, ale marcipán musí byt z mandlí a nebo se náhražka musí nazývat pravým jménem, jako třeba "krmení pro mravence" nebo podobně. Věci se mají nazývat pravými jmény, kupříkadu důchod většiny lidí by se měl nazývat almužna pro zoufalce.
Bootlicker

Soňka 24.3. 22:00  

Xtine-Fondán a Marcipán je něco jinýho.....když nejsi cukrář,nepleť se do toho

Soňka 24.3. 21:54  

Tak za 1. Ten bílek je tam absolutní blbost...je to
tak na Salmonelu,
2.Do marcipánu patří mandle.Kdyby tam bylo napsaný alespoň aroma....ale takhle...

polly 4.2. 22:00  

Zkusím ho ráda a ti, co píšete, že děláte marcipán pravý s medem a olejem - nekecejte cukrářům do řemesla, když nevíte co to marcipán vůbec je

makytekk 22.1. 14:23  

Tento recept mi zachránil život kamarád chtel k narozeninám marcipanovy dort tak jsem to musela udělat!!! je to skvělí recept!!!! x)

imi 22.1. 11:17  

Hmmm ten to ecept je výborný je mi sice 12 ale zvládlsem ho levou zadní tak že super!!

anička 27.12. 17:29  

dekuju mocza recepthnet ted smoji kamosko ho zkusime..=D hledalasemho vsude ale tady se mi zdal asi nejlepsi..faktdekuju moc ... užse volizuju...=D

Tetrka 18.12. 13:11  

jednou jsem zkoušela pravý marcipán a dopadlo to asi tak, že se to nedalo jíst...tenhle recept určitě zkusím, díky!

martina 13.12. 16:42  

Lucie, opak je pravdou. Bakterie salmonely se nachází především na skořápce vajíčka a při jejím narušení mohou pronikout do bílku, to je nejčastější zdroj nákazy.

Mimochodem, to je marcipán jak noha, bez mandlí.

Lucie 20.11. 15:16  

Btw, několikrát tu zaznělo, že z bílku můžete chytnout salmonelu xD to je opravdu vtipné, ale pro ty, co to nevědí, zárodky salmonely se nacházejí POUZE v syrovém žloutku :) syrový bílek se dává do mnoha pokrmů a nikdy po tom nikdo nemohl dostat salmonelu :)

ANICKA 7.11. 15:16  

DIKI ZA RESEPT URCITE HO HNED SKUSIM A BUDE URCITE SUPER DIK MOC =)

karel 28.10. 18:21  

hnus, tenhle recept vůbec nedoporučuju! lepí se to akorát na zuby a je to sladký jak cecek. a ten bílek je teda taky žůžo, opravdu nejlepší jak chytnout salmonelu

honza 3.10. 19:48  

tak tenhle recept je naprosto příšerný!!! s marcipánem to nemá vůbec nic společného! nehledě na to, že je to divně sladký a blemtavý....rozhodně NEDOPORUČUJI!!!!!

Aneetah 20.3. 6:56  

Mimochodem, jsem ten recept minule delala na oslavu, a mela jsem s tim velky uspech!A zadny nemoc jsme z toho nedostali ;-)

Aneetah 20.3. 6:55  

Jezizi Kriste!Lidi, vy jste fakt nemozny!Kazdy si umime cist a predstavovat recepty - kdyz se vam to nelibi, tak prosim, vyhledejte dalsi stranky, kde jsou jine recepty na marcipan!Proc musite pomlouvat lidi, kteri se snazi pomoct jinym?? Ze to neni pravy marcipan?No a co! Co je v dnesni dobe pravy??Budte trochu tolerantnejsi,prosim ;-)

Milan 17.2. 22:22  

Nebuzerujte a nechytracte kazdy vi co je to pravy marcipan ale u nas v Cr se dela podle tohoto receptu v kazde velke cukrarske vyrobe jde o to ze to je takova nase tradicni ceska(levna) verze a lidem i tak chutna to je jakoby jste rikaly ze hermelin neni dobry protoze neni stejny jako Camembert(original) nebo ze Niva nechutna jako Cashel Blue, je to tradicni ceska vec prisvojujeme si cizi recepty a delame je po svojem, nekdy lepe nekdy hure ale jsme na ne zvykly tak nam chutnaji.Diky Za Recept na "Cesky" marcipan.

anna 3.2. 15:30  

dik moc mi pomohla

Mužžž 25.1. 9:43  

Hm,dámy já Vám nevím,ale už jen nazývat toto jako marcipán je trestné.Pracuji v potravinářství již nějakou řádku let.A toto je jedna z mnoha variací "marcipánky" tedy falešného českého marcipánu.S marcipánem to nemá vůbec nic společného.
A když už se to rozhodnete dělat tak mám připomínku:
-Spotřebujte během 1dne.Ten bílek co tam je to je fakt humus(s prominutím)
-Za druhé pokud v tom nejsou mandle,persiko,dokonce ani aroma tak bych to rozhodně nenazýval marcipánem, či marcipánkou a ani falešným marcipánem.

kuchařka 10.12. 21:54  

jo dobré!!!!

kuba 8.12. 18:19  

mnam,je to vyborny:)

kuba 8.12. 18:17  

drzte mi palce

libor 5.12. 20:44  

je vyborny, jeste jsem pridal kavovou zlicku mandloveho aroma.

Hanka 54 18.11. 20:40  

Promiňte, ale to je protivně sladká hmota jenom pro děti. Pravý marcipán je skutečná hladká mandlová hmota, která se svojí jemnou chutí po mandlích nedá s ničím srovnávat. 4 díly mandlí a dva díly cukru rozvařeného v jednom dílu vody Vám, kteří chcete doma vyrobit poctivý marcipá, Vám ho dají.

David 8.11. 8:03  

Na každé stránce je jiný recept kdo se má vyznat... kterej je good.......

pimpajlik 5.11. 15:31  

jo skustesito jeto dooooooobrooooooucky

Kiwi 2.11. 18:35  

je mi teda sice jen 20, ale jsem vyučená cukrářka a ten marcipán dělám jinak.Jak už tady někteří řekli nedá se to používat za marcipán pravý, ale taky si myslim že by nám nechutnal. Já dávám sušené mléko, cukr moučku, olej, med, trochu vody a to mandlové aroma. Myslim si že bez něj to není ono!

Helča 30.10. 11:24  

Kde kupujete sušené mléko? Nešlo by to třeba ze sušené smetany?

lomokop 30.10. 9:47  

hmm

Prikop 30.10. 9:47  

je to jednoduche jak facka

Pp 30.10. 9:38  

jeto urcite dobre tak to du skusit drste mi palce hoši

Petr 22.10. 17:49  

mohlo by být zajímavé použít olej oříškový, mandlový nebo z dýňových semen...

xtine 2.10. 16:36  

tohle je myslím fondán (neboli ten falešný marcipán). Nechápu proč to ale pár labužníků tak řeší. Stejně spousta lidí pravý marcipán nikdy nejedla( a o moc nepřišli.) Každý si pod tím přestaví tohle...tak je to snad jedno...mimochodem je výboný, jen jsem tam dala trochu vlažné vody místo toho bílku.

Chris 11.9. 9:07  

Bez bílku to také jde, tady je tety recept: 10 dkg práškového cukru, 20 dkg sušeného polotučného mléka, 20 g tuku a trochu vody. Je výbornej.

Artew 18.8. 18:30  

Ten bílek jde aj něčím nahradit nebo ho vynacham uplne

Kacule 9.5. 0:29  

všichni drazí muži a znalci/znalkyně ...není to snad jedno jaký je to marcipán?...vždyť tady všichni píšou jak jim to s mandlemi nechutná a to nepočítám že spousta lidí je na mandle alergická, třeba můj přítel by se pak asi už hned tak nenajedl (opuchlý jazyk) ..a když se tam dá mandlová esence, tak v tom snad ani žádný tak hrozný rozdíl není ne?;)

Ondra (-: 17 let :-) 23.4. 14:08  

Dobrý den.
Ptal jsem se jedné cukrářky z našeho města, co se má a co nemá nedát do marcipánu. Říkala, že do něj nemám dávat bílek, že je to nejlepší cesta jak dostat salmonelózu. Zajímalo by mě jestli je to pravda? Protože, ve všech receptech co jsem zatím na internetu viděl, tak bílek dávají.
A ještě bych se chtěl zeptat, ty mandle které se do marcipánu přidávalí, se musí spařit a poté co nejdrobněji umlít? Nemám s tím vůbec žádné zkušenosti.
Předem děkuji za odpověď.

Inka 8.3. 11:33  

hledám voňavý mandlový marcipán a vyhledávač mi nabídne sladké sušené mlíko.

Váš názor:

Jméno:

Nejste přihlášen(a). Je lepší se nejdříve přihlásit.
Mladá Fronta a.s. Mladá Fronta a.s.

Copyright 1999-2014 Mladá fronta a.s. Publikování nebo další šíření obsahu serveru je bez písemného souhlasu autora či redakce zakázáno.