-->
Varen? s D?mou.cz

Dom�c� pek�rny - nov� web o dom�c�m pe�en� chleba

Varen? s D?mou
Varen? s D?mou.cz

Recepty
Novďż˝ recepty
Nejobl�ben�j��
Vyhled�v�n�

Vlolit recept

Predkrmy teplďż˝
Predkrmy stud.
Pol�vky
Mou�n�ky
Sladk� j�dla
Masit� j�dla
Bezmas� j�dla
Ryby
Sal�ty
P��lohy
T�stoviny
Lu�t�niny
Zava�eniny
Marmel�dy
N�poje
V�noce
D�len� strava
Dom�c� pe�ivo
Bezlepkovďż˝ recepty
Ruznďż˝


Domácí majonéza

Autor: Hana
   Hodnocení: 10%      

Suroviny:
Olej,1 vejce,lžička cukru,1/2 lžičky soli,2 lžičky
hořčice,2 lžičky octa,pepř podle chuti.

Postup:
Majonéza se připravuje ponorným mixérem.
Do válce dáme celé vejce,sůl.cukr,hořčici,ocet a pepř.Dolejeme olejem do 3 dl.Je to přibližně 1/4 l
oleje,podle velikosti vajíčka.
Ponoříme mixer a několikrát do toho šťouchneme.
Nemixuje se klasickým způsobem.

Názory čtenářek

... 14.4. 16:23  

Pokud já vím, tak salmonela je na povrchu vajíčka, dovnitř se dostane právě tak že ho omyjete a tím narušíte ochaný obal.. takže bych radila spíš neumývat..

citríno 7.1. 18:34  

Salmonela? Zůstala mi na ruce, jak jsem vyndaval vejce z lednice. Nyní vím, že získaná imunita vůči salmonelóze je kratší, než dvacet let. O její přesné délce se na internetu zatvrzele mlčí, u vakcín(proti salmonele neexistuje) pak dvojnásob. Protivná záležitost. Nechtělo se mi klempírovat s divokou sra.kou. Spolkl jsem lžičku zázvoru. Po nějakém čase ještě jednu. A jaká byla, salmonela. Imunitu proti ní mám teď grátis k majonéze.

citríno 4.1. 22:31  

Ano, zhoustne. Nemusí to být ale na první pokus. Mezi pokusy si dejte přestávku, cca 1/2h. Během ní se cosi děje. Směs se třeba temperuje na pokojovou teplotu.

Třeba dneska: "Děti, podívejte se, tatínek dělá majonézu! Samozřejmě, že i druhý pokus, i na úplně nejvyšší otáčky, byl zase zase podobný fermeži.
A to jsem použil sedmičkovou vysokou nádobku od párků, skoro přesnou na rozměry tyčáku a olej nechal stát 24 hodin na mikrovlnce. A nakonec ještě třetí vejce, následkem čehož se tyčák už nevešel.. Odplížil jsem se s ujištěním, že na internetu se určitě najde nějaká rada.

Google mě ujistil, že recept je v hrubých rysech v pořádku. Jen o několikavteřinovém omytí skořápky ve vařící vodě kvůli salmonele se nezmiňoval, a o citrínové šťávě místo octa taky podezřele mlčel.

Rozhodl jsem se po půl hodině v dalším pokusu přidat tenkým oroudem olivový olej rovnou ze studené špajzky, neboť posledně za velmi podobných okolností pomohl.

Ale než k tomu došlo, spustil jsem pro pořádek tyčák: a ejhle, majonéza je tu, úplně předpisová. Děti mezitím zmizely, mlátí do počítačové hry, kulinární chtíče jsou jim cizí a moje překvapivé vítězství nad majonézou mi ani nedosvědčí.

Pepa z depa 8.5. 10:30  

Dodatek, pokud do té hmoty za neustálého míchání začneš po troškách lit olej tak to je ono ale po¨každé když doleješ tak musíš ušlehat ,to cos tam dala.

Pepa z depa 8.5. 10:26  

Postup je takový a funguje,do nádoby dám 1 celé vejce,přidám 2 kávová lčičky moučky cukru a 2 dvě kav.lčičky octa a míchám.Trvá to dost dlouho a chce to trpělivost.Potom dávám olej ale jen po trožkách,pokud zhoustne tak ředím mlékem.Olej a mléko opatrně,víc oleje,vždy ušlehám a přidávám podle toho kolik požaduji.Na konečnou tam dám nasekaný okurek,cibuli,trochu hořčice a pár kapek citroonu,Každý si to dochutí podle svého.
Podotýkám že ze začátku je to taková žlutá šlichta ale přidáváním oleje se to spraví.Je duležité neustále míchat a hlídat to.

Bobulka1 28.2. 17:19  

Zhoustne ta majonéza někdy? Zatím z toho mám značně tekutou žlutou hmotu...

Pepa z depa 3.2. 9:20  

Vážení zdravím,
Salmonela může být jen na povrchu vajíčka,nikoli vevnitř !!!Jak by se tam dostala do toho vajíčka ? Myslím že ho stačí umýt a můžem být klidni.Protože to nikdo nedělá tak se to občas stane a máme běhavku.

Tango 9.11. 17:59  

Mno , vařím od útlého dětství , ale i když dělám majonézy výhradně sám (a celá rodina jen chválí) , nejvíce řádí ,,salmonel,, ve vašich hlavách lidičky.... Nekoukejte tolik na bednu a víc vařte , uvidíte že ty salmonely nebudou až takovej problém v dnešním , až nad míru kontrolovaném světě...

Jirka labužník 16.2. 13:14  

Ahoj děvčata. Majonézu dělám doma, všemi možnými způsoby, ale nikdy jsem se netrafil do chuti, kdysi na váhu prodávané majonezi. To co je dnes k mání ve sklenicích je octem vůči trvanlivosti dohnanej jogurtovej póvl

George 12.11. 23:48  

Kupovaná majonéza se vyrábí z vajec tepelně upravených. Proto salmonela nehrozí! Věřte.

Leontynka 1.9. 20:08  

Alo, nejsi paranoidni, jen tak malinko, lehounce negramotna no. Trosicku ...

Roman 1.9. 20:05  

riziko - neriziko : nejlepsi je stejne Hellmans :)

Ala 27.7. 15:49  

nejsem paranoidni a sirová vajíčka mi nevadí ale nesouhladím s tím že v kupované majonéze je větší šance na salmonelu než ve vajíčkách. Majonéza se vyrábí ve velkém a pruběžně se testuje, každé vajíčko ale na salmonelu neotestujete.....

jaja35 17.3. 15:29  

Milá Zuzko myslím že větší šanci na salmonelu máš z té kupované

ester 20.2. 0:51  

mila zuzko, umis si predstavit, ze driv se majoneza nekupovala ve sklenici, ale vyrabela se doma? vzhledem k tomu, ze lidstvo tu stale jeste je, zrejme to nebude tak strasne riziko.

iveta 3.2. 13:24  

Dělám ji už několik let a vydrží v lednici týden

Zuzka 11.11. 15:52  

Přeji příjemnou salmonelu!

Váš názor:

Jméno:

Nejste přihlášen(a). Je lepší se nejdříve přihlásit.