Vaření s Dámou.cz

Domácí pekárny - nový web o domácím pečení chleba

Vaření s Dámou
Vaření s Dámou.cz

Recepty
Nové recepty
Nejoblíbenější
Vyhledávání

Vložit recept

Předkrmy teplé
Předkrmy stud.
Polévky
Moučníky
Sladká jídla
Masitá jídla
Bezmasá jídla
Ryby
Saláty
Přílohy
Těstoviny
Luštěniny
Zavařeniny
Marmelády
Nápoje
Vánoce
Dělená strava
Domácí pečivo
Bezlepkové recepty
Různé


Domácí majonéza

Autor: Hana
   Hodnocení: 10%      

Suroviny:
Olej,1 vejce,lžička cukru,1/2 lžičky soli,2 lžičky
hořčice,2 lžičky octa,pepř podle chuti.

Postup:
Majonéza se připravuje ponorným mixérem.
Do válce dáme celé vejce,sůl.cukr,hořčici,ocet a pepř.Dolejeme olejem do 3 dl.Je to přibližně 1/4 l
oleje,podle velikosti vajíčka.
Ponoříme mixer a několikrát do toho šťouchneme.
Nemixuje se klasickým způsobem.

Názory čtenářek

... 14.4. 16:23  

Pokud já vím, tak salmonela je na povrchu vajíčka, dovnitř se dostane právě tak že ho omyjete a tím narušíte ochaný obal.. takže bych radila spíš neumývat..

citríno 7.1. 18:34  

Salmonela? Zůstala mi na ruce, jak jsem vyndaval vejce z lednice. Nyní vím, že získaná imunita vůči salmonelóze je kratší, než dvacet let. O její přesné délce se na internetu zatvrzele mlčí, u vakcín(proti salmonele neexistuje) pak dvojnásob. Protivná záležitost. Nechtělo se mi klempírovat s divokou sra.kou. Spolkl jsem lžičku zázvoru. Po nějakém čase ještě jednu. A jaká byla, salmonela. Imunitu proti ní mám teď grátis k majonéze.

citríno 4.1. 22:31  

Ano, zhoustne. Nemusí to být ale na první pokus. Mezi pokusy si dejte přestávku, cca 1/2h. Během ní se cosi děje. Směs se třeba temperuje na pokojovou teplotu.

Třeba dneska: "Děti, podívejte se, tatínek dělá majonézu! Samozřejmě, že i druhý pokus, i na úplně nejvyšší otáčky, byl zase zase podobný fermeži.
A to jsem použil sedmičkovou vysokou nádobku od párků, skoro přesnou na rozměry tyčáku a olej nechal stát 24 hodin na mikrovlnce. A nakonec ještě třetí vejce, následkem čehož se tyčák už nevešel.. Odplížil jsem se s ujištěním, že na internetu se určitě najde nějaká rada.

Google mě ujistil, že recept je v hrubých rysech v pořádku. Jen o několikavteřinovém omytí skořápky ve vařící vodě kvůli salmonele se nezmiňoval, a o citrínové šťávě místo octa taky podezřele mlčel.

Rozhodl jsem se po půl hodině v dalším pokusu přidat tenkým oroudem olivový olej rovnou ze studené špajzky, neboť posledně za velmi podobných okolností pomohl.

Ale než k tomu došlo, spustil jsem pro pořádek tyčák: a ejhle, majonéza je tu, úplně předpisová. Děti mezitím zmizely, mlátí do počítačové hry, kulinární chtíče jsou jim cizí a moje překvapivé vítězství nad majonézou mi ani nedosvědčí.

Pepa z depa 8.5. 10:30  

Dodatek, pokud do té hmoty za neustálého míchání začneš po troškách lit olej tak to je ono ale po¨každé když doleješ tak musíš ušlehat ,to cos tam dala.

Pepa z depa 8.5. 10:26  

Postup je takový a funguje,do nádoby dám 1 celé vejce,přidám 2 kávová lčičky moučky cukru a 2 dvě kav.lčičky octa a míchám.Trvá to dost dlouho a chce to trpělivost.Potom dávám olej ale jen po trožkách,pokud zhoustne tak ředím mlékem.Olej a mléko opatrně,víc oleje,vždy ušlehám a přidávám podle toho kolik požaduji.Na konečnou tam dám nasekaný okurek,cibuli,trochu hořčice a pár kapek citroonu,Každý si to dochutí podle svého.
Podotýkám že ze začátku je to taková žlutá šlichta ale přidáváním oleje se to spraví.Je duležité neustále míchat a hlídat to.

Bobulka1 28.2. 17:19  

Zhoustne ta majonéza někdy? Zatím z toho mám značně tekutou žlutou hmotu...

Pepa z depa 3.2. 9:20  

Vážení zdravím,
Salmonela může být jen na povrchu vajíčka,nikoli vevnitř !!!Jak by se tam dostala do toho vajíčka ? Myslím že ho stačí umýt a můžem být klidni.Protože to nikdo nedělá tak se to občas stane a máme běhavku.

Tango 9.11. 17:59  

Mno , vařím od útlého dětství , ale i když dělám majonézy výhradně sám (a celá rodina jen chválí) , nejvíce řádí ,,salmonel,, ve vašich hlavách lidičky.... Nekoukejte tolik na bednu a víc vařte , uvidíte že ty salmonely nebudou až takovej problém v dnešním , až nad míru kontrolovaném světě...

Jirka labužník 16.2. 13:14  

Ahoj děvčata. Majonézu dělám doma, všemi možnými způsoby, ale nikdy jsem se netrafil do chuti, kdysi na váhu prodávané majonezi. To co je dnes k mání ve sklenicích je octem vůči trvanlivosti dohnanej jogurtovej póvl

George 12.11. 23:48  

Kupovaná majonéza se vyrábí z vajec tepelně upravených. Proto salmonela nehrozí! Věřte.

Leontynka 1.9. 20:08  

Alo, nejsi paranoidni, jen tak malinko, lehounce negramotna no. Trosicku ...

Roman 1.9. 20:05  

riziko - neriziko : nejlepsi je stejne Hellmans :)

Ala 27.7. 15:49  

nejsem paranoidni a sirová vajíčka mi nevadí ale nesouhladím s tím že v kupované majonéze je větší šance na salmonelu než ve vajíčkách. Majonéza se vyrábí ve velkém a pruběžně se testuje, každé vajíčko ale na salmonelu neotestujete.....

jaja35 17.3. 15:29  

Milá Zuzko myslím že větší šanci na salmonelu máš z té kupované

ester 20.2. 0:51  

mila zuzko, umis si predstavit, ze driv se majoneza nekupovala ve sklenici, ale vyrabela se doma? vzhledem k tomu, ze lidstvo tu stale jeste je, zrejme to nebude tak strasne riziko.

iveta 3.2. 13:24  

Dělám ji už několik let a vydrží v lednici týden

Zuzka 11.11. 15:52  

Přeji příjemnou salmonelu!

Váš názor:

Jméno:

Nejste přihlášen(a). Je lepší se nejdříve přihlásit.
Mladá Fronta a.s. Mladá Fronta a.s.

Copyright 1999-2014 Mladá fronta a.s. Publikování nebo další šíření obsahu serveru je bez písemného souhlasu autora či redakce zakázáno.