Varen? s D?mou.cz

Domácí pekárny - nový web o domácím pečení chleba

Varen? s D?mou
Varen? s D?mou.cz

Recepty
Nové recepty
Nejoblíbenější
Vyhledávání

Vlolit recept

Predkrmy teplé
Predkrmy stud.
Polévky
Moučníky
Sladká jídla
Masitá jídla
Bezmasá jídla
Ryby
Saláty
Přílohy
Těstoviny
Luštěniny
Zavařeniny
Marmelády
Nápoje
Vánoce
Dělená strava
Domácí pečivo
Bezlepkové recepty
Ruzné


Boršč od Maty

Autor:
   Hodnocení: 53%      

Suroviny:
do velkého hrnce dáme trochu oleje,
orestujeme cibuli
na to tak 150g mletého hovězího
když pustí šťávu, přihodíme veškerou zeleninu, kterou doma najdeme-
nakrájené zelí, mrkev, celer, petržel, květák, brokolici, hrášek, fazolky...klidně i mražený
Pak přihodíme kostku masoxu, list bobkového listu, 3 kuličky nového koření,
malý rajský protlak (podle množství stačí i půlka)
a vaříme.
Když je zelí měkké, přidáme nakrájené brambory a zase vaříme. Pak přidáme trochu naložené červený řepy, i s trochou láku trochu šlehačky (tak čtvrt hrníčku), vytáhneme bobkový list s novým kořením a zahustíme vodou, do které si rozmíchá hladká mouka

Postup:


Názory čtenářek

mirek 12.1. 19:16  

To neni boršč to je německej aintop

aluš 13.1. 13:47  

pokud vezmeme mketé maso a zeleninu co dům dal je velmi odvážné tomu říkat bošč

Honza 10.2. 22:15  

Když jsem byl v Rusku, absolutně nejlepší boršč, který jsem jedl, byl od českého kuchaře na české ambasádě v Moskvě.
Místní borče byly chudými příbuznými toho "českého".
Ten byl kromě jiného výtečný také proto, že v něm byly pouze ty věci, které tam patří. Tedy žádná brokolice, květák, žádné fazole...
Přesto proti gustu žádný dišputát.

Marija 19.3. 23:01  

tohle není boršč...a basta!!!

katjaschlierenzeuer 15.3. 21:54  

Tenhle "boršč" je úžasný, zkusila jsem to asi před rokem a teď ho dělám pravidelně ! Možná to není pravý boršč, ale rozhodně to není obyčejná zeleninová polévka, jak tu někdo napsal. A když chceš tři druhy masa, dej si tři, to záleží přece na kuchaři nebo na tom, co doma momentálně máš. A chceš zakysanou smetanu ? dej si jí .. Já osobně nedávám ani tu šlehačku, kterou andy uvádí. A je to vážně bašta, vyrovnaná a úžasná chuť :-)

Jirka labužník a žro 25.2. 10:23  

Co mají rádi na Ukrajině: vydatný ukrajinský boršč
Autor: Lenka Krejcarová
23.08. 14:07 Původní zpráva

Pokud zavítáte na Ukrajinu, určitě byste neměli odjet bez toho, že byste alespoň jednou ochutnali některý z místních kulinářských skvostů. Zajímavý chuťový zážitek vám zajistí nejen čanachy (pokrm připomínající guláš), ale i šašliky (špízy z hovězího, telecího, případně jehněčího masa), holubtsi (kapustové rolky), deruny (místní bramboráky), bliny (obdoba našich palačinek), kuťu (kaše z pšenice, medu a vlašských ořechů) nebo bramborové vareniky (taštičky plněné sladkou nebo slanou náplní). Zkrátka nepřijdete ani v případě, že si potrpíte na polévky. Za hřích stojí jak výtečná zelňačka, tak i všudypřítomný hustý boršč s bramborami, zalitý obligátní „lžičkou" smetany. Tato polévka nepolévka, kterou si místní nejraději vychutnají s krajícem chleba namazaným vydatnou vrstvou sádla a česneku, je sice náročnější na pozornost i přípravu, ale výsledek rozhodně stojí za to.

Ačkoli se způsob přípravy boršče v různých oblastech Ukrajiny liší, základní pravidla zůstávají stejná. Boršč vaříme na špeku a v zavřeném hrnci. Zvlášť chutný a silný bude v případě, že vývar připravujeme z přední části hovězí hrudi. Špatný však není ani z žeberních nebo zadních částí vepřového či skopového, v ideálním případě s kostí. Pokud kosti před úpravou nasekáme na malé kousky (vaří se o 2 hodiny déle než maso), boršč bude o poznání chutnější.
Hlavní ingredienci všech borščů, červenou řepu, dusíme odděleně od zbývající zeleniny. Doba nutná k její tepelné úpravě je totiž delší než u zbylých surovin a navíc má tendenci se připalovat. Aby si řepa uchovala výraznou červenou barvu, postříkáme ji před dušením octem a dobře promícháme.

Vepřové nebo telecí maso vaříme do změknutí zhruba ve 3 litrech vody a opakovaně odstraňujeme tuk i pěnu. Tuk můžeme později použít na osmahnutí zeleniny, pěna je naopak výborným základem na omáčku. Po vzniku vývaru maso vyjmeme, přikryjeme ubrouskem a necháme vychladnout. Vývar přecedíme a dáme stranou. Uvařené maso nakrájíme napříč vlákny na kostičky a uložíme do chladu. Pokud boršč připravujeme den předem, maso vložíme do hrnce zhruba půl hodiny před servírováním. Přivedeme k varu a vaříme na středním ohni zhruba 20 minut.

Čerstvou červenou řepu nastrouháme na struhadle a dáme ji podusit na 20 minut s plechovkou rajského protlaku a hrnkem vody. Po změknutí ji zalijeme vývarem. Brambory mezitím nakrájíme na větší kusy, vhodíme je do vývaru a vaříme na středním ohni. Mrkev nahrubo nastrouháme, osmažíme na kousku másla a přidáme do vývaru k bramborám. Směs poté osolíme, přidáme bobkový list a opepříme. Zelí a papriku nakrájíme najemno a vhodíme do polévky. Totéž uděláme s osmahnutou cibulkou a fazolemi. Nakonec přidáme maso, osmažené kousky špeku nebo škvarky. Polévku odstavíme v okamžiku, kdy jsou brambory i zelí měkké. Podle chuti přidáme ještě paličku prolisovaného česneku. Pokrm můžeme podávat ihned po uvaření, lepší je však uleželý. Servírujeme se smetanou a chlebem namazaným česnekovým sádlem.

Suroviny: 0,5 kg vepřového nebo telecího masa, 150 g fazolí (vařených nebo v plechovce), větší kus špeku, 25 g másla, velká červená řepa, rajský protlak, 4 brambory, 2 mrkve, čtvrtka zelné hlávky, paprika, cibule, bobkový list, pepř, sůl, palice česneku, zakysaná smetana, sádlo


Anndy 11.2. 16:52  

nikdo nikdy nepsal, že je to pravý ruský boršč!

janina 11.2. 14:50  

Tohle tedá nemá s borčem nic společného. Spíš je to taková rychlá zeleninová polévka s mletým masem. Klasický borč se dělá úplně jinak. Tohle spíš vypadá polévka co dům dal.

bubinkatt 4.12. 22:49  

Jako pokus o boršč,to nemusí být špatný,ale do bošrču patří 3 druhy masa a ne nějaká brokolice,květák,hrášek,fazolky?????????????????? Tohle by se klidně mohlo jmenovat ..... no nevím, nic mě nenapadá,jen ne bošrč,prosím.

Olga 29.7. 2:57  

Alespon tomuto nerikejte Borč.

Fífa-4 22.7. 21:40  

Borč miluju také si ho vařím akorát mám jiný recept.

Afrikán 17.6. 16:32  

Borč miluju na jakýkoliv způsob a nejlepší jsem jedla v Praze v Hotelu Moskva.Ted nevím,jak se to jmenuje.Je to nejlepší polévka.

jur 7.10. 18:03  

Zkuste si zajet na Ukrajinu, třeba do Koločavy a tam si dejte v hospodě u Natálky boršč. Tam by asi nad vaším receptem s hrachem a brokolicí žasli. Tyto ingredience a ten květák tam tedy vůbec nepatří. A co nesmí k boršči chybět, je kyselá smetana. Dobrou chuť.

lucinice 23.8. 11:23  

tak zkusíme

Váš názor:

Jméno:

Nejste přihlášen(a). Je lepší se nejdříve přihlásit.