-->
Varen? s D?mou.cz

Dom�c� pek�rny - nov� web o dom�c�m pe�en� chleba

Varen? s D?mou
Varen? s D?mou.cz

Recepty
Novďż˝ recepty
Nejobl�ben�j��
Vyhled�v�n�

Vlolit recept

Predkrmy teplďż˝
Predkrmy stud.
Pol�vky
Mou�n�ky
Sladk� j�dla
Masit� j�dla
Bezmas� j�dla
Ryby
Sal�ty
P��lohy
T�stoviny
Lu�t�niny
Zava�eniny
Marmel�dy
N�poje
V�noce
D�len� strava
Dom�c� pe�ivo
Bezlepkovďż˝ recepty
Ruznďż˝


0632.kváskový chléb s bramborákem od iv@

Autor: iv@ - další recepty
   Hodnocení: 100%      

Suroviny:
450 ml vody
2 - 3 lžičky soli
2 lžičky cukru
1 lžička oleje
2 lžičky kmínu
3 lžíce bramborákového těsta v prášku
120 g HUSTÉHO kvásku (recept č.98 nebo č.627) (cca 2 lžíce)
530 g hladké mouky
100 g žitné chlebové mouky
10 - 14 g čerstvého nebo 1 - 1,5 lžičky sušeného droždí

Postup:
Poznámka:
Těsto je dost řídké, proto není vhodné do ošatky. Ale třeba právě proto je chlebík nadýchaný, lehounký, pružný a se spoustou pórů, výborný i druhý den. Bramborák chleba nádherně ovoní, ale zas ne natolik výrazně, aby se nedal jíst i třeba s marmeládou....
Hotový chleba váží 1200-1250 g.
Chleba opravdu nádherně vysoko vykyne, proto ty z vás, které mají menší obsah formy, musíte množství surovin úměrně snížit.
Vhodný pro velké pekárny (např. Moulinex XXL, Eta Harmony…)
Mám formu na 1800 g a chleba, přestože váží "jen" 1200 - 1270 g, pravidelně vyčuhuje i 2 cm NAD okraj formy, jak je nakynutý.



POZNÁMKA:
ukázka konzistence těsta během hnětení!!!


Nekopírujte prosím naše recepty na jiné servery ani soukromé stránky / klik

Názory čtenářek

vveraaavera 18.9. 14:23  

Výborný chlebík,pekárnu mám 14dní a toto byl můj první chleba z kvásku,který se mi hned napoprvé povedl a chléb s kváskem je opravdu chléb.Mám jenom obyčejnou pekárnu Moulinex OW2000.Dala jsem základní program a tmavou kůrku,poloviční dávku ingrediencí,pouze kvásek dle receptu,tj.2lžíce a chléb měl tvar jak chléb ošatkový v menším provedení.Díky,je to báječný recept.

Janažu 11.9. 12:10  

Dávám jen 420 ml vody, 500 g hl. mouky a 230 žitné mouky. Těsto je tužší a tudíž se hodí na chleba do ošatky. Včera jsem udělala jeden menší chlebík a ze zbytku udělala chlebové čtverečky. Ty byly táák výborné, kam se hrabou rohlíky a housky, které jsem dosud dělala. Přirovnala bych je ke kupovaným dalamánkům. Vyzkoušejte.

trnovacka 28.8. 21:16  

výborný recept.Pekla jsem 2/3 dávky a byla plná bifinettka.Je to můj první kváskový.Jenom mi praskl a nevím proč

Anndy 19.7. 22:36  

FIS - pokud se zdá chléb málo nakynutý je lepší ho nechat déle kynout. případně na chvillku zapnout program pečení (cca 1 minutu), vypnout a nechat v uzavřené pekárně řádně nakynout. Pak zapnout hodinové Pečení

FIS 19.7. 13:32  

Včera jsem pekla tento chléb poprvé. Mám DOMO,tak nebyl problém s velikosti. Chuťově je vynikající ,ale.....Nemám ho tak díravý jako je na obrázcích. Co kdybych dala příště program těsto,pak chvilku pečení a nechala ho víc nakynout a potom jenom už pekla??

Janažu 26.4. 16:38  

děkuji za recept, dělala jsem už podruhé a zase se povedl. Trochu jsem upravila recept podle Světlušky, dělala v cedníku, po vyklopení ještě více nabyl, byl z něj megapecen. Dnes jsem ho zvážila a váží 1,3 kg. Všem nám moc chutná a začínám uvažovat o ošatkách (když už jsem zvládla kvásek). Droždí dávám ještě méně než těch 10 g a kvásku 120 g a mám ho teprve 7 dní starý. V pekárně sice nenakynul tolik, jako poprvé kdy jsem dala 9 g droždí, ale dohnal to v cedníku. Ještě jednou děkuji a za mě dávám 5*

tanula3 8.4. 13:56  

Zítra budu péct,tak vyzkouším dát méně kvasnic a uvidím.Jsem pekař-začátečník a je moc bezva,že se mám kde zeptat a vy mi poradíte.Díky moc

Anndy 7.4. 16:10  

tanula3 - super! Droždí bych snížila na polovinu a pokud bude kvásek tak bezvadně podporovat těsto jako teď, tak postupně droždí úplně vynechat!

tanula3 7.4. 15:21  


Potřebovala bych poradit:Mám denně krmený kvásek už 16 den a pekárnu mulinex xxl,no a těsto mi vykynulo tak,že bylo přilepené na víku,je to v pořádku,nebo už nemusím přidávat kvasnice?
Chleba je moc dobrý,pouze má tvar jako rozvlněné moře.Díky za recept i za radu

zuzankaa 22.3. 15:28  

Vynikajúci chlebík! Pečieme ho najčastejšie. Do pekarne TESCO je moc veľký, takže upravenú dávku. Namiesto bramboráku dávam niekedy suš. bram. kašu, /nie je cítiť po cesnaku/. Vrelo doporučujem!

Anndy 15.3. 19:06  

Barnaby - SUŠENÝ KVÁSEK
sám o sobě dodá chlebu lepší chuť, ale pokud ho chceš použít místo droždí, tak ho musíš smíchat s žitnou moukou a vodou (150g mouky, 1 lžíce kvásku a cca 200-250ml vody) a nechat vzejít - je lepší ho nechat přes noc a druhý den ještě před použitím jednou přikrmit a pak teprve používat.
Pokud ho chceš použít jen pro lepší chuť tak stačí přidat 1-2 lžíce do tekutiny a dál pokračovat tak jak je v receptu při pečení chleba s použitím pouze kvásku (bez jakéhokoliv přídavku droždí) se většinou pohybuje množství kvásku v rozmezí 15-40% (počítá se to ze součtu mouky a tekutiny) - přesné množství závisí na druhu mouky kterou použijeme a jejím obsahu lepku. U samožitných chlebů stoupá množství kvásku až na 60%

Barnaby 15.3. 19:00  

Tento chlebík je fakt super, peču jej nejčastěji. Ještě jsem se chtěla zeptat, zda nemá někdo zkušenosti se sušeným kváskem (z DM drogerie),a kdyžtak v jakém poměru se dává místo klasického kvásku. Chtěla bych to vyzkoušet, ale nevím, kolik toho dát. Díky moc

HRONICKA 14.3. 18:26  

to je najlepsi chleb co se mi povedl.mam obrovskou radost.doporucuji vsem

HRONICKA 14.3. 11:08  

tak prave sa do toho pustam a viem ze sa podari.cesto je krasne vlacne.uz sa tesim az sa dopecie

Tapi 12.2. 19:10  

VYNIKAJÍCÍ

Karin 28.1. 12:34  

tento chlebik som uz robila niekolko krat. Je vyborny a celej rodinke velmi chuti.
Najlepsie sa mi osvedcila tato verzia:
Davam len 400 ml vody. Kvasom davam podla vahy lebo asi ho mam riedsi a 2 lyzice nevazia 120g. Asi aj preto mi staci menej vody.
Zitnu chlebovu muku tu v Anglicku nedostat takze davam obycajnu chlebovu celych 630g. To su asi tak jedine zmeny co robim. Chlebik mi krasne nakysne. Chuti vyborne. Dakujem velmi pekne za recept.

Marry 19.1. 14:11  

Včera jsem ho upekla, můj první kváskový z 2/3 dávky. Místo vody jsem dala 400 ml podmáslí (končila mu trvanlivost a bylo mi líto ho vyhodit), těsto mi nejprve přišlo husté, tak jsem dolila trochu mléka, po chvíli hodně zřídlo, tak jsem ho zahustila celozrnnou žitnou moukou a žitnou chlebovou. V pečení jsem začátečník, kupodivu se povedl, byl nadýchaný a moc moc dobrý:-). Půlku jsme hned snědli:-)

Anndy 14.11. 19:49  

iv@ požádala o malou změnu receptu, takže pozor, je poupravený!

shineon 14.11. 13:15  

Tak se mi povedl super ušák.
Jednak jsem dala asi moc droždí (místo necelé půlky půlku celou) a mám v rcp. vytištěném doma 200 gr. kvásku - teď vidím 120gr a droždí prý bohatě stačí 10 až 14 gramů

marduch 8.11. 18:56  

fantazie,během dvou dnů ho peču potřetí.

modrina 5.11. 20:46  

Zapomněla jsem dodat, že variantu s bramborovou kaší jsem pekla velmi troufale - na odložený start. A takovýhle nádhera z toho vylezla! A už je tu zas jen kousek.. Hrůza! :)

modrina 5.11. 14:27  

Stále se tohoto skvostu nemůžeme nabažit. Dávám stále méně droždí, o to zralejší kvásek, tentokrát jsem přidala i dvě pořádné lžíce domácí bramborové kaže - chlebík je prostě naprosto nedostižný. Díky moc za recept!!

modrina 23.10. 11:31  

Hlásím se do fan klubu tohoto chlebíka, je prostě a jednoduše VYNIKAJÍCÍ!!! Dělala jsem ho z 2/3 dávky, byl tak akorát velký. Přidala jsem trochu mouky a zlatá lněná semínka. Skvělý, skvělý, skvělý!

feinka 10.10. 17:39  

Ivuš, ten chleba nemá chybu. už se těším až budu mít velkou pečku a upeču si velikánský chleba. Vždyť my ho skoro sež... sami dva k večeři. Ráno jsme ho dojedli a byl naprosto bez chyby. Dík za recept i za kvásek. Holka, kdybych já tě neměla????!!!!

rejt 15.8. 14:14  

Ivuš, díky za výborný recept. Tip (i kvásek) jsem dostala od Jiřky. Ještě jednou dík Vám oběma.

Svetluska78 14.8. 8:25  

Chleba je perfektní, když ho chci upéct v troubě tak uberu vodu (dávat cca 420 ml vody) a přidám cca 100g mouky. Perfektní je i nahradit hladkou mouku moukou chlebovou a místo vody použít jen syrovátku.

Ivkalbc 13.8. 18:25  

Dnes jsem ho poprvé pekla, můj první kváskový, vynikající! Pekla jsem z poloviční dávky, přesto vykynul do plné formy, nadýchaný a bez chyby!

feliberi 11.8. 17:23  

Tento chleba peču 3x týdně v ošatce a troubě. Vody dávám 400ml a hladké mouky 70dkg, jinak je recept stejný. Tak je pevnější, nerozjíždí se a je SUPER. Všem doporučuji

andina3 8.8. 15:46  

Dnes budu dělat podruhé,je fakt vynikající!Přidala jsem hl. mouky šupla chlebík do ošatky,byl krásně nadýchaný,vůbec se nerozjel a chut fantastická!!!

Sykora 4.8. 20:56  

Ivuš,za tenhle chleba děkuji.Peču jej každý den.Kvásek nevážím,prostě naberu 2lžíce a je to.Protože peču tak často,mám odskoušeno i z 66dkg mouky(někdy i 3 druhy)a přidávám semínka po 2 lžících,samo i trochu víc vody.Ale ten chleba je báječný.

patek 28.7. 23:05  

Byl první s kvasem co jsem zkusila,ale vracím se k němu pravidelně,kyne krásně do výšky a ani v troubě se nikdy nerozjel,když chci oslnit tak peču tenhle!
Je to opravdový chleba,žádná buchta,díky za recept
a přeju úspěšné pečení!

sarrafinka 24.7. 19:51  

Super chlebík,dělala jsem z poloviční dávky a stejně byl skoro po vrch nádobky.Autorce receptu velký dík!

Iva007 23.7. 18:22  

Můj první kváskový a je opravdu mňam.

svabe 23.7. 7:55  

vynikající chléb,často ho peču a nemá chybu

Linnda 22.7. 23:34  

Tenhle chleba teď u nás vede. Peču ho pořád. Přidávám o trochu víc mouky, protože ho peču v troubě (v pekárně by mi překynul). Je opravdu chuťově super a vydrží dlouho měkký, což se nestává často, protože se většinou hned zbaští:-))). Všem doporučuju a iv@ moc díky za recept.

feliberi 16.7. 12:51  

Tak jsem jej po dlouhé dobe upekla, musela jsem přidal asi 25dkg hl. mouky a dát do ošatky. Ale vypadá dobře

blizenec 20.6. 21:13  

Pekla jsem ho prvně,prvně jsem použila kvásek..a jsem moc spokojená,chlebíček jedna báseň a všem moc chutná...

Gabča.H 29.4. 7:16  

tak jsem ho konečně vyfotila a poslala jsem sem. je moc dobroučký, krásně nakynutý a měkoučký

jakubi 23.4. 9:14  

Povedl se nádherně, i když jsem pořád nevěděla, jestli ještě přisypat mouku nebo už ne - kvůli upozornění, že má být řídký. I manžel ho schválil. A vydrží dlouho vláčný. Super!

Gabča.H 16.4. 8:04  

ahoj, tak chleba je úžasný - dobroučký včera jsem ho upekla a dneska musím péct znovu :)) snad ho stihnu vyfotit.

Anndy 30.12. 20:26  

kajka2000 - kvásek je v našich receptech pod č.98

kajka2000 30.12. 18:16  

Mohol by mi niekto poradit ako presne mam urobit tych 200g husteho kvasku?
Vopred dakujem

KOMI 3.12. 16:48  

Tento chlebík je dle obsazenstva naší rodiny ten nejlepší a nejchlebovatější. A když jsem ho udělala v sobotu v ošatce, tak chvála na autorku receptu neznala mezí. Samozřejmě, že každému chutná něco jiného, ale tento je zkrátka skvělý, což potvrzují i ostatní. Nebojte se, zkuste a dejte vědět, jestli i Vám tak chutná... IVI, díky za recept

Mariko 17.11. 16:32  

Už jsem vyzkoušela hodně chlebíčků, ale tenhle nemá chybu. Dělala jsem z 3/4 dávky - mám pekárničku na max. 1 kg, ale i tak byl až nahoru k víku. Měla jsem škubání přidávat mouku, protože těsto je řídké, ale vydržela jsem a stojí to za to. Je suprový, jak hedvábí. Iv@ patří moje poděkování.

pecajka 14.11. 9:29  

Od té doby co jsem ho jednou upekla, tak manža na všech ostatních hledá nějaké nedostatky. Tenhle má prostě nejraději. Je vysoký, vláčný a moooc chutný.

vaha 27.9. 10:49  

Musím napsat,že je fantastický,manžel říkal,že to je konečně pravý chleba,nechutnají mu takové buchtové chleby.Díky za recept.

KOMI 17.9. 15:13  

Aby Vás to foto mého výtvoru neodradilo!
Ta fotka měla být podklad k radě, jestli nemám pokaženou pekárnu. Chleba byl z poloviční dávky, má opravdu výtečnou chuť, póry a je výborný i další den. Bramborák tam není ani poznat.

karmala 12.9. 19:28  

Všem moc doporučuji je výborný a Iv@ moc dík za tento recept

D.a.n.k.a. 3.9. 14:10  

Skvělý recept,chléb se povedl.Dělala jsem přesně dle receptu a je výtečný.Všem kdo ho ještě nedělali,doporučuji.

Váš názor:

Jméno:

Nejste přihlášen(a). Je lepší se nejdříve přihlásit.