Varen? s D?mou.cz

Domácí pekárny - nový web o domácím pečení chleba

Varen? s D?mou
Varen? s D?mou.cz

Recepty
Nové recepty
Nejoblíbenější
Vyhledávání

Vlolit recept

Predkrmy teplé
Predkrmy stud.
Polévky
Moučníky
Sladká jídla
Masitá jídla
Bezmasá jídla
Ryby
Saláty
Přílohy
Těstoviny
Luštěniny
Zavařeniny
Marmelády
Nápoje
Vánoce
Dělená strava
Domácí pečivo
Bezlepkové recepty
Ruzné


0632.kváskový chléb s bramborákem od iv@

Autor: iv@ - další recepty
   Hodnocení: 100%      

Suroviny:
450 ml vody
2 - 3 lžičky soli
2 lžičky cukru
1 lžička oleje
2 lžičky kmínu
3 lžíce bramborákového těsta v prášku
120 g HUSTÉHO kvásku (recept č.98 nebo č.627) (cca 2 lžíce)
530 g hladké mouky
100 g žitné chlebové mouky
10 - 14 g čerstvého nebo 1 - 1,5 lžičky sušeného droždí

Postup:
Poznámka:
Těsto je dost řídké, proto není vhodné do ošatky. Ale třeba právě proto je chlebík nadýchaný, lehounký, pružný a se spoustou pórů, výborný i druhý den. Bramborák chleba nádherně ovoní, ale zas ne natolik výrazně, aby se nedal jíst i třeba s marmeládou....
Hotový chleba váží 1200-1250 g.
Chleba opravdu nádherně vysoko vykyne, proto ty z vás, které mají menší obsah formy, musíte množství surovin úměrně snížit.
Vhodný pro velké pekárny (např. Moulinex XXL, Eta Harmony…)
Mám formu na 1800 g a chleba, přestože váží "jen" 1200 - 1270 g, pravidelně vyčuhuje i 2 cm NAD okraj formy, jak je nakynutý.



POZNÁMKA:
ukázka konzistence těsta během hnětení!!!


Nekopírujte prosím naše recepty na jiné servery ani soukromé stránky / klik

Názory čtenářek

vveraaavera 18.9. 14:23  

Výborný chlebík,pekárnu mám 14dní a toto byl můj první chleba z kvásku,který se mi hned napoprvé povedl a chléb s kváskem je opravdu chléb.Mám jenom obyčejnou pekárnu Moulinex OW2000.Dala jsem základní program a tmavou kůrku,poloviční dávku ingrediencí,pouze kvásek dle receptu,tj.2lžíce a chléb měl tvar jak chléb ošatkový v menším provedení.Díky,je to báječný recept.

Janažu 11.9. 12:10  

Dávám jen 420 ml vody, 500 g hl. mouky a 230 žitné mouky. Těsto je tužší a tudíž se hodí na chleba do ošatky. Včera jsem udělala jeden menší chlebík a ze zbytku udělala chlebové čtverečky. Ty byly táák výborné, kam se hrabou rohlíky a housky, které jsem dosud dělala. Přirovnala bych je ke kupovaným dalamánkům. Vyzkoušejte.

trnovacka 28.8. 21:16  

výborný recept.Pekla jsem 2/3 dávky a byla plná bifinettka.Je to můj první kváskový.Jenom mi praskl a nevím proč

Anndy 19.7. 22:36  

FIS - pokud se zdá chléb málo nakynutý je lepší ho nechat déle kynout. případně na chvillku zapnout program pečení (cca 1 minutu), vypnout a nechat v uzavřené pekárně řádně nakynout. Pak zapnout hodinové Pečení

FIS 19.7. 13:32  

Včera jsem pekla tento chléb poprvé. Mám DOMO,tak nebyl problém s velikosti. Chuťově je vynikající ,ale.....Nemám ho tak díravý jako je na obrázcích. Co kdybych dala příště program těsto,pak chvilku pečení a nechala ho víc nakynout a potom jenom už pekla??

Janažu 26.4. 16:38  

děkuji za recept, dělala jsem už podruhé a zase se povedl. Trochu jsem upravila recept podle Světlušky, dělala v cedníku, po vyklopení ještě více nabyl, byl z něj megapecen. Dnes jsem ho zvážila a váží 1,3 kg. Všem nám moc chutná a začínám uvažovat o ošatkách (když už jsem zvládla kvásek). Droždí dávám ještě méně než těch 10 g a kvásku 120 g a mám ho teprve 7 dní starý. V pekárně sice nenakynul tolik, jako poprvé kdy jsem dala 9 g droždí, ale dohnal to v cedníku. Ještě jednou děkuji a za mě dávám 5*

tanula3 8.4. 13:56  

Zítra budu péct,tak vyzkouším dát méně kvasnic a uvidím.Jsem pekař-začátečník a je moc bezva,že se mám kde zeptat a vy mi poradíte.Díky moc

Anndy 7.4. 16:10  

tanula3 - super! Droždí bych snížila na polovinu a pokud bude kvásek tak bezvadně podporovat těsto jako teď, tak postupně droždí úplně vynechat!

tanula3 7.4. 15:21  


Potřebovala bych poradit:Mám denně krmený kvásek už 16 den a pekárnu mulinex xxl,no a těsto mi vykynulo tak,že bylo přilepené na víku,je to v pořádku,nebo už nemusím přidávat kvasnice?
Chleba je moc dobrý,pouze má tvar jako rozvlněné moře.Díky za recept i za radu

zuzankaa 22.3. 15:28  

Vynikajúci chlebík! Pečieme ho najčastejšie. Do pekarne TESCO je moc veľký, takže upravenú dávku. Namiesto bramboráku dávam niekedy suš. bram. kašu, /nie je cítiť po cesnaku/. Vrelo doporučujem!

Anndy 15.3. 19:06  

Barnaby - SUŠENÝ KVÁSEK
sám o sobě dodá chlebu lepší chuť, ale pokud ho chceš použít místo droždí, tak ho musíš smíchat s žitnou moukou a vodou (150g mouky, 1 lžíce kvásku a cca 200-250ml vody) a nechat vzejít - je lepší ho nechat přes noc a druhý den ještě před použitím jednou přikrmit a pak teprve používat.
Pokud ho chceš použít jen pro lepší chuť tak stačí přidat 1-2 lžíce do tekutiny a dál pokračovat tak jak je v receptu při pečení chleba s použitím pouze kvásku (bez jakéhokoliv přídavku droždí) se většinou pohybuje množství kvásku v rozmezí 15-40% (počítá se to ze součtu mouky a tekutiny) - přesné množství závisí na druhu mouky kterou použijeme a jejím obsahu lepku. U samožitných chlebů stoupá množství kvásku až na 60%

Barnaby 15.3. 19:00  

Tento chlebík je fakt super, peču jej nejčastěji. Ještě jsem se chtěla zeptat, zda nemá někdo zkušenosti se sušeným kváskem (z DM drogerie),a kdyžtak v jakém poměru se dává místo klasického kvásku. Chtěla bych to vyzkoušet, ale nevím, kolik toho dát. Díky moc

HRONICKA 14.3. 18:26  

to je najlepsi chleb co se mi povedl.mam obrovskou radost.doporucuji vsem

HRONICKA 14.3. 11:08  

tak prave sa do toho pustam a viem ze sa podari.cesto je krasne vlacne.uz sa tesim az sa dopecie

Tapi 12.2. 19:10  

VYNIKAJÍCÍ

Karin 28.1. 12:34  

tento chlebik som uz robila niekolko krat. Je vyborny a celej rodinke velmi chuti.
Najlepsie sa mi osvedcila tato verzia:
Davam len 400 ml vody. Kvasom davam podla vahy lebo asi ho mam riedsi a 2 lyzice nevazia 120g. Asi aj preto mi staci menej vody.
Zitnu chlebovu muku tu v Anglicku nedostat takze davam obycajnu chlebovu celych 630g. To su asi tak jedine zmeny co robim. Chlebik mi krasne nakysne. Chuti vyborne. Dakujem velmi pekne za recept.

Marry 19.1. 14:11  

Včera jsem ho upekla, můj první kváskový z 2/3 dávky. Místo vody jsem dala 400 ml podmáslí (končila mu trvanlivost a bylo mi líto ho vyhodit), těsto mi nejprve přišlo husté, tak jsem dolila trochu mléka, po chvíli hodně zřídlo, tak jsem ho zahustila celozrnnou žitnou moukou a žitnou chlebovou. V pečení jsem začátečník, kupodivu se povedl, byl nadýchaný a moc moc dobrý:-). Půlku jsme hned snědli:-)

Anndy 14.11. 19:49  

iv@ požádala o malou změnu receptu, takže pozor, je poupravený!

shineon 14.11. 13:15  

Tak se mi povedl super ušák.
Jednak jsem dala asi moc droždí (místo necelé půlky půlku celou) a mám v rcp. vytištěném doma 200 gr. kvásku - teď vidím 120gr a droždí prý bohatě stačí 10 až 14 gramů

marduch 8.11. 18:56  

fantazie,během dvou dnů ho peču potřetí.

modrina 5.11. 20:46  

Zapomněla jsem dodat, že variantu s bramborovou kaší jsem pekla velmi troufale - na odložený start. A takovýhle nádhera z toho vylezla! A už je tu zas jen kousek.. Hrůza! :)

modrina 5.11. 14:27  

Stále se tohoto skvostu nemůžeme nabažit. Dávám stále méně droždí, o to zralejší kvásek, tentokrát jsem přidala i dvě pořádné lžíce domácí bramborové kaže - chlebík je prostě naprosto nedostižný. Díky moc za recept!!

modrina 23.10. 11:31  

Hlásím se do fan klubu tohoto chlebíka, je prostě a jednoduše VYNIKAJÍCÍ!!! Dělala jsem ho z 2/3 dávky, byl tak akorát velký. Přidala jsem trochu mouky a zlatá lněná semínka. Skvělý, skvělý, skvělý!

feinka 10.10. 17:39  

Ivuš, ten chleba nemá chybu. už se těším až budu mít velkou pečku a upeču si velikánský chleba. Vždyť my ho skoro sež... sami dva k večeři. Ráno jsme ho dojedli a byl naprosto bez chyby. Dík za recept i za kvásek. Holka, kdybych já tě neměla????!!!!

rejt 15.8. 14:14  

Ivuš, díky za výborný recept. Tip (i kvásek) jsem dostala od Jiřky. Ještě jednou dík Vám oběma.

Svetluska78 14.8. 8:25  

Chleba je perfektní, když ho chci upéct v troubě tak uberu vodu (dávat cca 420 ml vody) a přidám cca 100g mouky. Perfektní je i nahradit hladkou mouku moukou chlebovou a místo vody použít jen syrovátku.

Ivkalbc 13.8. 18:25  

Dnes jsem ho poprvé pekla, můj první kváskový, vynikající! Pekla jsem z poloviční dávky, přesto vykynul do plné formy, nadýchaný a bez chyby!

feliberi 11.8. 17:23  

Tento chleba peču 3x týdně v ošatce a troubě. Vody dávám 400ml a hladké mouky 70dkg, jinak je recept stejný. Tak je pevnější, nerozjíždí se a je SUPER. Všem doporučuji

andina3 8.8. 15:46  

Dnes budu dělat podruhé,je fakt vynikající!Přidala jsem hl. mouky šupla chlebík do ošatky,byl krásně nadýchaný,vůbec se nerozjel a chut fantastická!!!

Sykora 4.8. 20:56  

Ivuš,za tenhle chleba děkuji.Peču jej každý den.Kvásek nevážím,prostě naberu 2lžíce a je to.Protože peču tak často,mám odskoušeno i z 66dkg mouky(někdy i 3 druhy)a přidávám semínka po 2 lžících,samo i trochu víc vody.Ale ten chleba je báječný.

patek 28.7. 23:05  

Byl první s kvasem co jsem zkusila,ale vracím se k němu pravidelně,kyne krásně do výšky a ani v troubě se nikdy nerozjel,když chci oslnit tak peču tenhle!
Je to opravdový chleba,žádná buchta,díky za recept
a přeju úspěšné pečení!

sarrafinka 24.7. 19:51  

Super chlebík,dělala jsem z poloviční dávky a stejně byl skoro po vrch nádobky.Autorce receptu velký dík!

Iva007 23.7. 18:22  

Můj první kváskový a je opravdu mňam.

svabe 23.7. 7:55  

vynikající chléb,často ho peču a nemá chybu

Linnda 22.7. 23:34  

Tenhle chleba teď u nás vede. Peču ho pořád. Přidávám o trochu víc mouky, protože ho peču v troubě (v pekárně by mi překynul). Je opravdu chuťově super a vydrží dlouho měkký, což se nestává často, protože se většinou hned zbaští:-))). Všem doporučuju a iv@ moc díky za recept.

feliberi 16.7. 12:51  

Tak jsem jej po dlouhé dobe upekla, musela jsem přidal asi 25dkg hl. mouky a dát do ošatky. Ale vypadá dobře

blizenec 20.6. 21:13  

Pekla jsem ho prvně,prvně jsem použila kvásek..a jsem moc spokojená,chlebíček jedna báseň a všem moc chutná...

Gabča.H 29.4. 7:16  

tak jsem ho konečně vyfotila a poslala jsem sem. je moc dobroučký, krásně nakynutý a měkoučký

jakubi 23.4. 9:14  

Povedl se nádherně, i když jsem pořád nevěděla, jestli ještě přisypat mouku nebo už ne - kvůli upozornění, že má být řídký. I manžel ho schválil. A vydrží dlouho vláčný. Super!

Gabča.H 16.4. 8:04  

ahoj, tak chleba je úžasný - dobroučký včera jsem ho upekla a dneska musím péct znovu :)) snad ho stihnu vyfotit.

Anndy 30.12. 20:26  

kajka2000 - kvásek je v našich receptech pod č.98

kajka2000 30.12. 18:16  

Mohol by mi niekto poradit ako presne mam urobit tych 200g husteho kvasku?
Vopred dakujem

KOMI 3.12. 16:48  

Tento chlebík je dle obsazenstva naší rodiny ten nejlepší a nejchlebovatější. A když jsem ho udělala v sobotu v ošatce, tak chvála na autorku receptu neznala mezí. Samozřejmě, že každému chutná něco jiného, ale tento je zkrátka skvělý, což potvrzují i ostatní. Nebojte se, zkuste a dejte vědět, jestli i Vám tak chutná... IVI, díky za recept

Mariko 17.11. 16:32  

Už jsem vyzkoušela hodně chlebíčků, ale tenhle nemá chybu. Dělala jsem z 3/4 dávky - mám pekárničku na max. 1 kg, ale i tak byl až nahoru k víku. Měla jsem škubání přidávat mouku, protože těsto je řídké, ale vydržela jsem a stojí to za to. Je suprový, jak hedvábí. Iv@ patří moje poděkování.

pecajka 14.11. 9:29  

Od té doby co jsem ho jednou upekla, tak manža na všech ostatních hledá nějaké nedostatky. Tenhle má prostě nejraději. Je vysoký, vláčný a moooc chutný.

vaha 27.9. 10:49  

Musím napsat,že je fantastický,manžel říkal,že to je konečně pravý chleba,nechutnají mu takové buchtové chleby.Díky za recept.

KOMI 17.9. 15:13  

Aby Vás to foto mého výtvoru neodradilo!
Ta fotka měla být podklad k radě, jestli nemám pokaženou pekárnu. Chleba byl z poloviční dávky, má opravdu výtečnou chuť, póry a je výborný i další den. Bramborák tam není ani poznat.

karmala 12.9. 19:28  

Všem moc doporučuji je výborný a Iv@ moc dík za tento recept

D.a.n.k.a. 3.9. 14:10  

Skvělý recept,chléb se povedl.Dělala jsem přesně dle receptu a je výtečný.Všem kdo ho ještě nedělali,doporučuji.

Váš názor:

Jméno:

Nejste přihlášen(a). Je lepší se nejdříve přihlásit.