Varen? s D?mou.cz

Domácí pekárny - nový web o domácím pečení chleba

Varen? s D?mou
Varen? s D?mou.cz

Recepty
Nové recepty
Nejoblíbenější
Vyhledávání

Vlolit recept

Predkrmy teplé
Predkrmy stud.
Polévky
Moučníky
Sladká jídla
Masitá jídla
Bezmasá jídla
Ryby
Saláty
Přílohy
Těstoviny
Luštěniny
Zavařeniny
Marmelády
Nápoje
Vánoce
Dělená strava
Domácí pečivo
Bezlepkové recepty
Ruzné


100% celozrnný chléb s programem Vital Eta Duplica

Autor: ver@ - další recepty
   Hodnocení: 10%      

Suroviny:
250g celozrnné žitné mouky hladké
250g celozrnné mouky pšeničné nebo špaldové hladké
(poměry mouky je možno upravit dle chuti, ale víc, jak polovinu žitné nedávám kvůli kynutí)
sáček sušeného droždí
vrchovatou lžičku sušeného kvásku
1-2 lžičky soli
1-2 lžičky drceného kmínu
(já ještě přidávám např: 4 lžičky drceného lněného semínka, 2 hrstky slunečnicového semínka, lžíci sušených otrub nebo i lžíci máku, dle chuti a fantazie)
350ml vody
1 lžíci octu
2-3 lžíce oleje

Postup:
Postup:
Než nasadím hnětací háky, potřu hřídelky sádlem. Chléb se pak tolik na hřídelky nepřipeče.
Nejdřív naleju vodu, olej a ocet. V míse smíchám všechny sypké věci i semínka a vysypu do pečící nádoby. Nastavím program Vital (pro další pečení zůstává nastavený, dokud ho nezměníte). Pohlídám si, až pekárna přestane s hnětením, dám Pauzu, vyndám háky, těsto urovnám, potřu olejem a pekárnu opět spustím. Dál už se nestarám. Chlebík je samozřejmě trochu hutnější, což dělá ta žitná mouka, ale vždy mi nakynul.

Nastavení programu Vital:
Předehřev - OFF
Hnětení 1 - OFF
Hnětení 2 - 15min
Kynutí 1 - 45min 44°C
Hnětení 3 - OFF
Kynutí 2 - OFF
Pečení 1 - 30min D
Pečení 2 - 30min M
Přihřívání - OFF

Názory čtenářek

Šárka 27.7. 9:18  

Povedl se :-)

Váš názor:

Jméno:

Nejste přihlášen(a). Je lepší se nejdříve přihlásit.