Varen? s D?mou.cz

Domácí pekárny - nový web o domácím pečení chleba

Varen? s D?mou
Varen? s D?mou.cz

Recepty
Nové recepty
Nejoblíbenější
Vyhledávání

Vlolit recept

Predkrmy teplé
Predkrmy stud.
Polévky
Moučníky
Sladká jídla
Masitá jídla
Bezmasá jídla
Ryby
Saláty
Přílohy
Těstoviny
Luštěniny
Zavařeniny
Marmelády
Nápoje
Vánoce
Dělená strava
Domácí pečivo
Bezlepkové recepty
Ruzné


Pečené kuře s nádivkou

Autor: rasta
   Hodnocení: 9%      

Suroviny:
Ingredience kuře:
• 1 celé kuře
• snítka tymiánu a šalvěje
• 100 g másla
• sůl, pepř
• sladká uzená paprika
• 3 stroužky česneku


Na nádivku:
• 9 rohlíků
• 125 ml mléka
• 125 ml kuřecího vývaru
• 7 vajec
• 40 g másla
• čerstvá petržel
• 420 g uzeného masa
• sůl, pepř
• muškátový oříšek
• 60 g hrášku (mraženého)

Postup:
1. Předehřejte troubu na 190 °C, kuře omyjte a osušte.
2. Kuře zvenku i zevnitř osolte a opepřete, posypte uzenou paprikou.
3. Pod kůži na prsa zatlačte 50 g másla. Zbylé máslo rozetřete po kůži.
4. Dovnitř vložte oloupané rozbité stroužky česneku, šalvěj a tymián. Poté svažte nohy tak, aby z kuřete bylinky nevypadly.
5. Kuře položte na pekáč prsy dolů, podlijte asi 1 cm vody a pečte asi hodinu přiklopené. Pokud je potřeba, během pečení podlévejte vodou.
6. Po hodině otočte kuře prsy nahoru, odklopte a nechte ještě 20–30 min dopéct.
7. Vyzkoušejte, že je kuře hotové (lehce řízněte do stehna), a poté jej vyndejte z trouby.
8. Před porcováním nechte kuře 10 min odstát. Z pekáče slijte šťávu, a pokud je třeba, zredukujte ji na sporáku.
9. Na nádivku nakrájejte rohlíky na kousky a v míse je zalijte teplým mlékem a vývarem. Nechte pár minut odstát.
10. K rohlíkům vmíchejte žloutky, rozpuštěné máslo, nasekanou petržel, uzené maso nakrájené na kousky a hrášek.
11. Vše osolte, opepřete a přidejte nastrouhaný muškátový oříšek.
12. Do nádivky vmíchejte pevně vyšlehaný sníh z bílků a poté vše navrstvěte do pekáčku vymazaného máslem. Pečte v troubě společně s kuřetem dozlatova.

Nádivku můžete péct i uvnitř kuřete. V takovém případě do kuřete nevkládejte bylinky, ale rozmixujte je do másla, kterým kuře potřete.
Nejlépe chutná kuřecí maso, které má loga Bio „zebra“, EU „Bio list“ nebo Klasa. A pokud máte rádi, když ve vláčné nádivce občas něco křupne, přihoďte do receptu hrst mandliček nakrájených na plátky nebo kousky jedlých kaštanů.


Váš názor:

Jméno:

Nejste přihlášen(a). Je lepší se nejdříve přihlásit.