-->
Varen? s D?mou.cz

Dom�c� pek�rny - nov� web o dom�c�m pe�en� chleba

Varen? s D?mou
Varen? s D?mou.cz

Recepty
Novďż˝ recepty
Nejobl�ben�j��
Vyhled�v�n�

Vlolit recept

Predkrmy teplďż˝
Predkrmy stud.
Pol�vky
Mou�n�ky
Sladk� j�dla
Masit� j�dla
Bezmas� j�dla
Ryby
Sal�ty
P��lohy
T�stoviny
Lu�t�niny
Zava�eniny
Marmel�dy
N�poje
V�noce
D�len� strava
Dom�c� pe�ivo
Bezlepkovďż˝ recepty
Ruznďż˝


Pečené kuře s nádivkou

Autor: rasta
   Hodnocení: 9%      

Suroviny:
Ingredience kuře:
• 1 celé kuře
• snítka tymiánu a šalvěje
• 100 g másla
• sůl, pepř
• sladká uzená paprika
• 3 stroužky česneku


Na nádivku:
• 9 rohlíků
• 125 ml mléka
• 125 ml kuřecího vývaru
• 7 vajec
• 40 g másla
• čerstvá petržel
• 420 g uzeného masa
• sůl, pepř
• muškátový oříšek
• 60 g hrášku (mraženého)

Postup:
1. Předehřejte troubu na 190 °C, kuře omyjte a osušte.
2. Kuře zvenku i zevnitř osolte a opepřete, posypte uzenou paprikou.
3. Pod kůži na prsa zatlačte 50 g másla. Zbylé máslo rozetřete po kůži.
4. Dovnitř vložte oloupané rozbité stroužky česneku, šalvěj a tymián. Poté svažte nohy tak, aby z kuřete bylinky nevypadly.
5. Kuře položte na pekáč prsy dolů, podlijte asi 1 cm vody a pečte asi hodinu přiklopené. Pokud je potřeba, během pečení podlévejte vodou.
6. Po hodině otočte kuře prsy nahoru, odklopte a nechte ještě 20–30 min dopéct.
7. Vyzkoušejte, že je kuře hotové (lehce řízněte do stehna), a poté jej vyndejte z trouby.
8. Před porcováním nechte kuře 10 min odstát. Z pekáče slijte šťávu, a pokud je třeba, zredukujte ji na sporáku.
9. Na nádivku nakrájejte rohlíky na kousky a v míse je zalijte teplým mlékem a vývarem. Nechte pár minut odstát.
10. K rohlíkům vmíchejte žloutky, rozpuštěné máslo, nasekanou petržel, uzené maso nakrájené na kousky a hrášek.
11. Vše osolte, opepřete a přidejte nastrouhaný muškátový oříšek.
12. Do nádivky vmíchejte pevně vyšlehaný sníh z bílků a poté vše navrstvěte do pekáčku vymazaného máslem. Pečte v troubě společně s kuřetem dozlatova.

Nádivku můžete péct i uvnitř kuřete. V takovém případě do kuřete nevkládejte bylinky, ale rozmixujte je do másla, kterým kuře potřete.
Nejlépe chutná kuřecí maso, které má loga Bio „zebra“, EU „Bio list“ nebo Klasa. A pokud máte rádi, když ve vláčné nádivce občas něco křupne, přihoďte do receptu hrst mandliček nakrájených na plátky nebo kousky jedlých kaštanů.


Váš názor:

Jméno:

Nejste přihlášen(a). Je lepší se nejdříve přihlásit.