-->
Varen? s D?mou.cz

Dom�c� pek�rny - nov� web o dom�c�m pe�en� chleba

Varen? s D?mou
Varen? s D?mou.cz

Recepty
Novďż˝ recepty
Nejobl�ben�j��
Vyhled�v�n�

Vlolit recept

Predkrmy teplďż˝
Predkrmy stud.
Pol�vky
Mou�n�ky
Sladk� j�dla
Masit� j�dla
Bezmas� j�dla
Ryby
Sal�ty
P��lohy
T�stoviny
Lu�t�niny
Zava�eniny
Marmel�dy
N�poje
V�noce
D�len� strava
Dom�c� pe�ivo
Bezlepkovďż˝ recepty
Ruznďż˝


Švestková povidla bez míchání

Autor: Jirina
   Hodnocení: 36%      

Suroviny:
zralé švestky

Postup:
Vypeckovanými švestkami naplníme pekáč, přikryjeme a vložíme do trouby. Pečeme do požadované hustoty, za očasného promíchání (1x za 1/2 hodiny).
Pečení povidel je možno přerušit a pokračovat druhý den. Zaručeně se nepřipečou, nespálí a nevystřikují, takto vyrábím povidla několik let. Povidla naplníme do zavařovacích sklenic a krátce sterilujeme. Vydrží několik let.

Názory čtenářek

Diana 22.8. 14:39  

Já dnes povidla vařila nic na tom nebylo dala sem vypeckované švestky do hrnce zasypala cukrem nalila ocet a dala do lednice přes noc v poledne sem je dala vařit na 1hodinu prudce na plno bez míchání pak snížila na nejmenší plamen a vařila další hodinu výsledek fenomenální za mě nechápu co na tom kdo vidí za vědu je mi 25let a děsně jsem se toho bála :D upřímně lepší povidla sem snad v životě nejedla

Tomáš 3.8. 21:50  

Švestková povidla

Švestky vypeckujeme a pomeleme na strojku na maso. Smažíme v troubě ve vhodné nádobě - brutvanu :-) asi 5 hodin. Ke konci přicukrujeme dle chuti, můžeme přidat pro konzervaci kyselinu sorbovou. Plníme horké do sklenic, otočíme na chvíli dnem vzhůru, aby se vysterilovaly víčka. Je vhodné je předem vyvařit.

http://www.wow-gold- 11.10. 5:01  

Lovely website! I am loving it!! Will be back later to read some more. I am bookmarking your feeds also

http://www.wowgolds. 10.10. 23:21  

Hiya, I'm really glad I've found this info. Today bloggers publish only about gossips and internet and this is really irritating. A good website with exciting content, that's what I need. Thank you for keeping this web-site, I will be visiting it. Do you do newsletters? Cant find it.

lhasaapso 21.8. 19:14  

Takže dámy a páni, kteří se na to chystáte...po 75min mi začal mírně vytékat pěkáč, na což jsme přišla krásnou vůní. Jelikož jsem žena činu, vše jsem vyndala, rozmixovala( dala jsem hezky měkké švestky), chvilku dala na sporák a jala jsem se rozlévat do sklenic. Na vrch jsem dala po lžíci punče, rum doma nebyl..

Abych ujasnila - pekáč byl naplněn do roviny, možná, kdyby byl jen do půlky, netekl by..leč proč nevyužít místo a švestky :o) Dále, pekla jsem v horkovzdušné troubě na 150, horem i spodem.


Z pekáče- mám cca 3674 g.. sklenice jsem jen zavřela, jako to dělám u džemu. Nikdy se neskazily.


Pokud máte rádi sladká povidla, radím osladit. Já jen 2x mírně posypala pekáč a na konci jsem přidávala cukr a med...


Dobrou chuŤ



lhasaapso 21.8. 17:05  

Jediná vada...jaká teplota/jaká trouba/čím přikrýt-druhým pekáčem ? Takto je to nepřesné (

lhasaapso 21.8. 16:51  

Ahojky, tak jsem vypeckovala švestky a jdu na to. Pak dám vědět...)

Ivory 31.10. 21:54  

svestky jsou v troube :) uvidime jak to dopadne :) kdyz to dopadne blbe, tak mam aspon 5 becek macu :)

Tereza 25.10. 10:13  

hlavně žádný cukr... ani ocet..skořice nic, nejlepší jsou natural! v plyn.trobě trvá jen 2,5h..

Gustav z hor 21.9. 12:16  

Recept je to osvědčený i u nás, ale může se doplnit či pozměnit.
My tak děláme sušené švestky.
Do každé rozpůlené švestky se dá trochu cukru. Takto upravené švestky se uloží těsně vedle sebe na plech a to ve 2 nebo 3 vrstvách nad sebou. Každá vrstva se při tom přiměřeně posype cukrem. Na jeden hluboký plech nebo pekáč se vejde asi 3-5 kg švestek a spotřebuje se(podle jejich sladkosti) tak 1/2 kg cukru. Plech (i několik najednou) se vloží do trouby, kde se švestky zahřívají-pečou(zespodu i seshora, + vzduch), při teplotě cca 120-150 oC tak dlouho až pustí dost hodně šťávy a švestky se viditelně zmenší. Pak se sníží teplota na cca 100 - 50 oC a švestkový Moku se prohrabuje (lépe řečeno špachtli obrací) ve stále hustější šťávě. Topení v troubě se může přerušovat, což je i z technologického hlediska výhodné. Švestky takto zpracovávané (zůstane jich objemově asi 1/3) se lesknou jako ty dovezené z Jugoslavie. Proces se ukončí až se vám sušené švestky budou líbit! Přerušované "sušení" trvá tak 2 dny, nebo den a noc.
Spotřeba elektřiny je však přiměřená, protože proces je hodně přerušovaný

Jirina z Beskyd 14.9. 13:30  

Taky se pokusim neco vytvorit originalniho ze svestek a pak vam vysledek, doufam,ze pozitivni, zde napisu.Ahoj.Jirina.

petr 22.8. 15:40  

svestky dam raci do sudu

otiss 16.8. 14:20  

Dopadlo to výborně,ani to nemusím sladit.Díky.

otiss 16.8. 11:58  

Ahoj,tak to zkouším,dám vědět.Otakar

Honza 2.8. 22:53  

Ahoj, já to znám jako 5 kg vypeckovaných švestek zalít 4 dcl octa, přidat 1 kg cukru, promíchat a nechat do druhého dne. Druhý den vařit BEZ míchání.

Ribanna 8.9. 12:16  

tak jsem je právě dopekla,sice to trvalo 6 hodin,ale jinak bez míchání,bez připálení,stojí to za to!!

Loulou 2.10. 9:44  

Dobrý den,
už jsem "upekla" tři pekáče povidel, vždycky to vyšlo asi na 4 čtvrtlitrové a větší sklenice. Opravdu výborný způsob. Ještě jsem skoro hotová povidla rozmixovala ponorným mixérem, čímž rychleji zhoustla a jsou jemné konzistence. Je to mňamka:-), díky za tip.

Oleška 21.9. 14:43  

Ahojky! Tak jsem dneska zkusila povidla bez míchání a vypadají dobře. Dokonce nejsou ani moc kyselá, když se tam nepřidává cukr. Ani se mi to nepřipeklo, takže super. Myslím, že do buchet budou výborná.

cérka 14.9. 17:26  

Ahojte děvčata,píše Vám vzkaz naprostý nováček v práci spočítačem a internetem a při prvním hledání jsem narazila na tyto perfektní stránky.Jsem totiž starší osoba,takže než jsem se zaregistrovala tak to trvalo s přestávkama 2dny,tož to jen na ůvod,takže povidla v troubě nemají chybu,do pekáče jsem z pečícího papíru udělala takovou vaničku,trnky rozmixovala nahrubo,opravdu to trvalo 8hod.ale nevadí,je to perfektní pro malé děti,že tam není cukr a žádná chemie.Těším se na další recepty a na pokec s Vámi Cérka

Aja Aja 14.9. 12:57  

Dobry den damy,potrebovala bych poradit,jelikoz jakozto marmeladu-povydla delam poprve v zivote mam nejake nesrovnalosti a potrebovala bych poradit.

1.je treba želirovaci cukr?
2.maji se švestky pred varenim omyt v octu?
3.opravdu jsem antitalent jak je ve sklenicich sterilizovat?
4.proc pridat RUM?kvuli chuti....delam je pro2 roky stare dite a hlavne sebe,miluji povidla.
DEkuji za jakoukoli odpoved prikladam mejlik kde mi prosim pisnetejsem opravdu vdecna za jakoukoly radu c.hani@seznam.cz
Hezky den Aja Aja

silvisko 7.9. 8:54  

Dobrý den,zkusil někdo dělat povidlí v domácí pekárně?

Květule 6.9. 13:07  

Výbornej recept.nepřipaluje se to, neprská to, ochutila jsem si je podle sebe cukr, ,skořice,vanil.cukr apod. mám rakytníkový ocet takže jsem dala štamprli všem doporučuji ,díky za recept!!!

Zdeňka Holmanová 3.9. 14:43  

Tak jsem se také nechala zlákat vařením povidel z 5kg vyloupaných a rozemletých švestek, 1 kg krystal cukru, 1 vrchovatá lžička skořice a 5 hřebíčků, asi po 3 hodinách za občasného zamíchání jsem přidala šťávu ze 3 větších citronů a dva velké panáky rumu. Plnit horké do sklenic, naplněné otočit s víčky dolů, asi 10 min. jsou výborná. Možno téš ještě 10min. sterilizovat.

SURFINIE 29.8. 15:34  

Ahoj Všem,dostala jsem včera švestky,tak se večer do toho dám.Zlákali jste mě!S tím rumem se mi to moc zamlouvá,zřejmě tomu dá šmrnc.Ahojky

juju 28.8. 18:15  

svestkovym povidlum se rika slivkovy lekvár:-) taky uz musim vyzkouset recept bez michani... zam jen ten pracny:-)

Marjanka 26.8. 20:57  

Recept jsem vylepsila. Svejdy rozdrtim v univerzalnim sekacku a pak jedu podle receptu, kratce steriluji.

jindřich 29.9. 18:07  

Dělám povidla taky s octem.Hlavně nemíchat.!!!Jinak se pálí.

Vendy111 26.8. 12:07  

Dělám povidla pečená v troubě. Peču je na pečícím papíru a mytí plechu mám bez práce. Doporučuji

majka 25.7. 22:18  

mame radi povidla sme so slovenska no manzel je z moravy ideme ju robit tak studujeme ako sa vari ci pecie a tej pani co sa pytala ako sa na slovensku povie povidla nemame povdlu iba slivkovy lekvar a aby bol super tak sa vari nikolko hodin pozdravujeme ahjte

Karofka 20.7. 21:49  

Také to tak dělám,ale abych proces pečení urychlila, vymyslela jsem postup takto:Na dno kulatého pekáčku dám asi 0.5dl octu a na ocet opatrně(aby se co nejméně smíchal se švestkami) vložím povidla a dám na plotýnku.Švestky uvedu do varu-nesmí se zamíchat-plotýnku dám na takovou teplotu,aby se mírně vařily bez pokličky a bez míchání.Když vidím, že hladina asi o třetinu klesla, zamíchám a je-li hmota ještě řídká vařím asi 15-20min s mícháním.Potom dám do vyhřáté trouby a povidla jsou v krátké době hustá a trvanlivá. Mohou se skladovat i v kameňáku a z něj postupně odebírat.Nebo ve sklenicích.

alibabka 3.7. 13:52  

Jo, to bych chtěla vidět, jak vydrží několik let. U nás se určitě "zežerou" dřív.
Zatím jsem jr nedělala, ale zkusím, pokud do vydržím do švestek :-))))))))
Krásný den všem

esli 25.4. 17:22  

výborný nápad...

GuranovaV@seznam.cz 25.9. 6:22  

já vařím povidla tak, že hrnec vymažu sádlem,nasypu povidla,poliju octem,nemíchat,nechám 14 hodin stát,pak 6 hodin vařit bez míchání,pak nasypat cukr,rozmixovat a vařit a míchat dokud se nevyvaří voda - nedělají se bublinky,nikdy se nepřipálila

Sisa 29.11. 6:06  

jak se reknou povidla po slovensky?

Manita 11.10. 15:21  

Tak holky, dělejte povidla jsou vynikající.Tak jak říká Daškus,přesně.Taky to mám od b abičky a maminky.Navrch naliji lžíci rumu - do každé sklenice.

marie 10.10. 3:25  

zajimalo by mne zda se pridava i cukr jelikoz ve
vyse uvedenem receptu chybi dekuji
Marie

Daškus 27.9. 10:30  

Já mám recept od mé babičky a povidla jsou vynikající: 5 kg vyloupaných švestek smíchám s 1 kg cukru a 1/8 litru octa. Promíchám a nechám stát do druhého dne. Pak peču v troubě asi na 170 stupňů, občas promíchám, ale není to třeba. Hotová povidla jsou, když v kusech odpadávají z vařečky. Horké plním do sklenic a navrch naliji polévkovou lžíci rumu. Zkuste to taky tak. Daškus

14087 25.9. 15:48  

pry je potreba hodne cukru je to pravda

zizi14 12.9. 23:57  

mam přes dvě kila švestek tak to skusím,mám moc ráda povidla,ale nikdy jsem je ještě nedělala.

Machová 11.9. 18:34  

zajímalo by mě na jakou teplotu se mají povidla péct a přibližně jak dlouho se pečou ... děkuji Machová

Váš názor:

Jméno:

Nejste přihlášen(a). Je lepší se nejdříve přihlásit.